По време на бременност повечето жени желаят да изглеждат още по-привлекателни и качествената козметика е най-добрият техен помощник.

Но не всички средства, използвани преди забременяване, могат да се използват и при очакване на бебе.

Каква козметика категорично НЕ трябва да се използва при бременност

1.Крем против бръчки

Много anti-age кремове съдържат ретинол – производен на витамин А, който може да предизвика вродени пороци в развитието на детето.

Учените свързват ретинола с повишена вероятност от спонтанен аборт при жените.

Затова след настъпване на бременност е добре да се запише час при дерматолог, за да се подберат подходящи козметични продукти.

2.Избелване на зъби

Първото нещо, което забелязваме, когато се срещнем за първи път с някого, това е усмивката. За да бъде белоснежна и сияеща, много жени използват специални избелващи средства за зъби. В техния състав често влизат пероксиди.

Но тяхното влияние върху организма на бременната засега не е добре проучено, затова се изисква повишено внимание. Употребата на избелващи пасти за зъби следва да се ограничи, а по-агресивните средства следва да се оставят за след раждането.

3.Лак за коса

Красива прическа повдига настроението и дарява увереност дори при проявления на токсикоза. Но лак за коса не се препоръчва при оформяне на прическа при бременност.

В тези средства се съдържат фталати. Изследователи са установили, че тези опасни съединения предизвикват вродени дефекти в развитието на подопитни животни.

Алтернатива на обичайния лак са пяна и мус за коса. Те също добре държат прическата, но не съдържат фталати.

4.Лак за нокти

До неотдавна абсолютно всички лакове за нокти съдържаха описаните по-горе фталати. Но днес има продукти, които са маркирани като 3 Free и 5 Free.

В тях съдържанието на фталати е изключено. Затова се смятат безопасна алтернатива на обикновените лакове за нокти.

5.Автобронзанти

С всеки изминал ден слънцето грее все по-силно. Засега преобладават облаците, но в следващите седмици слънчевото греене ще увеличава своя интензитет.

Някои дами вече успяха да направят първата разходка по главните улици на градовете с доста леко облекло, като демонстрираха стройни крака и голи рамене с бронзов загар.

Голяма заслуга за подобен ефект е на автобронзантите.

Но въпреки потресаващите възможности на тези средства, не се препоръчват за бременни.

Автобронзантите съдържат голямо количество химически вещества, които могат да се отразят неблагоприятно на здравето, като предизвикат развитие на алергия, пристъп на бронхиална астма и прочие нарушения.

6.Средства против акне

Съществуват много средства против акне, които се отпускат в аптеки и магазини без рецепта. В състава на някои от тях влизат антибиотици, които могат да станат причина за анормално развитие на зъбите и костите на зародиша.

Под забрана също са препаратите с ретиноиди – например, съдържащи и изотретиноин. Днес е известно, че последният влияе на нервната система на плода.

7.Боя за коса

Използването на боя за коса е много спорен момент по време на бременност. Някои лекари не настояват на пълно прекратяване на употребата, а други са по-благосклонни и все пак допускат употребата на боя за коса амоняк.

В първия триместър, когато се залагат органите на детето, е препоръчително да се избягва боядисването.

8.Избелваща козметика за кожа

Днес на мода е шоколадовият оттенък на кожата, но други поставят акцент върху аристократичната белота.

Те не само се стараят да не се излагат на слънце, но и всячески се опитват да избелят кожата и често използват за тази цел популярната азиатска козметика.

Не се отчита обаче, че съставът на тези препарати често остава тайна, което само по себе си опасно.

В избелващите средства може да се съдържа хидрохинон – опасно вещество, което бързо се абсорбира в кръвообращението и прониква през плацентата, и притежава канцерогенно действие.

9.Кремове за обезкосмяване

Кремовете за отстраняване на нежеланото окосмяване по тялото са необходимост за много жени. Обезкосмяването с бръсначка предизвиква силно раздразнение у тях, а кола маската има още по-изразени болезнени усещания.

Въпреки това по време на бременност трябва да преустановим употребата на депертоари.

В техния състав се съдържа вещество, което води до хипоксия на плода и увеличава вероятността от спонтанен аборт. Още един сериозен страничен ефект – предизвиква понижаване на теглото при бебето.