Калцият е едно от най-важните минерални вещества, необходими за правилното функциониране на тялото. За основен източник е прието да се смятат млечните продукти. Но не всички знаят, че растителната храна също е богата на този минерал.

Каква е ползата от храните, богати на калций

Здравословно хранене предполага ядене на разнообразна и балансирана по състав храна. Затова специално внимание следва да се обръща на храните, богати на калций.

На повечето от нас са известни полезните свойства на този минерал – укрепване на костите и на зъбите.

Въздействието на калция върху организма е по-широко, отколкото изглежда на пръв поглед.

Лекари и експерти в областта на правилното хранене посочват следните положителни свойства на калция върху организма:

  • Приема непосредствено участие в процесите на предаване на нервните импулси и стимулират способността към съкратителни движения на мускулните влакна;
  • Способстват за процеса на коагулация на кръвта и скорошно заздравяване на раните;
  • Това е един от елементите, които влизат в състава на ядрата и на клетъчните мембрани;
  • Влиза в състава на много физиологични течности на човешкото тяло;
  • Препятства усвояването на наситени мазнини и нормализира нивата на холестерол в кръвта;
  • Способства за нормална функция на главния мозък, ендокринната и отделителната система.

Затова ползата от калция за човешкия организъм е очевидна.

Също следва да се отбележи и това, че неговото правилно усвояване е възможно само в съчетание с други минерални вещества и витамини.

Така за поддържане на състоянието на опорно-двигателната система е необходим не само калций, но и фосфор.

А за пълноценна функция на сърдечно-съдовата система е необходим тандем на калций и магнезий.

Но дори и при ядене на достатъчно количества храна, богата на калций и на други полезни вещества, не може да се гарантира липсата на дефицит на тези елемент в организма.

Затова за съхранение на доброто здраве, богатите на калций храни, трябва да се консумират с повишено внимание. 

Отделно следва да се спомене, че не следва да се приемат голямо количество съдържащи калций храни при обезводняване, високо кръвно, аритмия, миалгия и калциноза на кръвоносната система.

Здравословно хранене – плодове и зеленчуци, богати на калций

От деца знаем, че за укрепване на зъбите и костите трябва да ядем повече млечни продукти.

Но при непоносимост към лактоза или вегетарианство, е необходимо да се потърсят алтернативни източници на този минерал. 

Калций се съдържа в плодовете, зеленчуците и в семената. Експертите в областта на здравословното хранене посочват кои са най-богатите на това минерално вещество продукти:

Портокали

Тези цитрусови се ценят не само, заради високите нива на витамини и фибри, но и заради голямото количество калций. Така, например, с чаша прясно изцеден сок от портокал можем да си набавим половината от дневната доза от това важно минерално вещество.

Затова редовното похапване на тези цитруси помага за намаляване на риска от недостиг на калций.

Тофу – соево сирене

Сиренето от соя е отличен източник на калций. Затова е отлична алтернатива на млечните продукти. Освен това тофуто е богато на белтъчини и на други полезни вещества.

Нахут – незаменим за вегетарианците 

Този представител на бобовите е незаменим компонент на вегетарианското хранене, тъй като позволява да се компенсира недостигът на белтъчини, витамини и фибри. Освен това е богат на селен, който оказва положително въздействие на функцията на мозъка.

Листни зеленчуци

Тази група храни е рекордьор по съдържание на калций. А повечето листни зеленчуци могат да се ядат както в пресен вид, така и като салати и гарнитури към основни ястия.

Затова диетолозите препоръчват да се ядат по-често, а също и да се съчетават с други източници на калций.

Семена от сусам

Сусамът е ценен източник на калций – 1 супена лъжица осигурява 10% от дневната доза от това минерално вещество. Затова следва да се добавя към салатите, а също и да се посипва на бисквити и основни ястия.