От изследваните вчера следобед и привечер проби положителни са 8, като така общият им брой на потвърдените случаи за денонощие стана 29, а от началото на епидемията от коронавирус са общо 171.

Без нови огнища на епидемията в последните 24 часа

Малко по-късно от оперативния щаб е съобщено за 3 нови случаи на COVID-19, като така общият им брой става 174.

Успокоителното е, че няма нови огнища на епидемията, и освен потвърдените първи случаи в Пещера и Бургас, не са засегнати други градове.

На брифинга на оперативния щаб бе дадена информация за възрастовата структура на заразените. 14 от тях са на възраст между 50 и 60 години или по-малко от 10% от болните от COVID-19 у нас.

7 са случаите, при които заболелите са под 70-годишна възраст, а тези над 80 години са само 3 случаи.

Равносметката е, че от болните от COVID-19 у нас само 24 са на възраст над 50 години, а всички други са под тази възраст. Според информацията над 7000 са поставени под карантина, само в Бургас вече са над 300. 

8 с коронавирус са с влошено състояние

Сред по-младите, които са се заразили с коронавирус, 8 са с влошено състояние, което е наложило, да бъдат хоспитализирани, а останалите са поставени под строга домашна карантина, за нарушаването на която носят наказателна отговорност.

Деца и тийнейджъри до 19 години са 7% от общия брой на заразените с коронавирус, при младежите от 20 до 29 години, има повече с COVID-19 и те са 16% от всички.

Малко по-малко са разболелите се във възрастовата група от 30 до 39 години – 15% от общия брой.

Най-много като процентно съотношение от заразените са хора на възраст от 40 до 49 години, които близо 1/3 от болните, по последни данни, 174 души у нас.

Равносметката е, че над 80% от всички болни от COVID-19 са под 60-годишна възраст.

Според председателя на оперативния щаб, младите може и да прекарват по-леко болестта, но те контактуват и с много хора, и съответно вероятността да се заразят е най-голяма.

Когато при тях заболяването протича леко, има голям риск да разпространят заразата.

Разпределени са лекарствата на хининова основа

От брифинга на оперативния щаб стана ясно и, че сутринта е направено разпределение на дарения хлорохинов фосфат, като от УМБАЛСМ Пирогов са приели лекарството с протокол.

За лечебното заведение са предвидени 25 дози, които са достатъчни да покрият пълен курс на лечение. Останалите дози от дарението ще се разпределят от съответните РЗИ-та в областите, в които има заразени.

Председателят на оперативния щаб още веднъж защити наложените още по-ограничителни мерки, като посочи, че те се налагат, за да се ограничи разпространението на заразата от град в град, затова са и КПП на входовете и изходите на всеки областен град.

В социалните мрежи бяха изразени съображения, че с проверките по входовете на големите градове може да се постигне обратен ефект, тъй като полицаите пипат личните документи на всички преминаващи, както и различни бележки. Това може да доведе до разпространяване на вируса.

Ограниченията за по-младите да пазаруват по магазините в определен период от време през деня също бе подкрепена.

Според професор Мутафчийски така се ограничава контактът между възрастни и млади, като последните са рискови, тъй като може да са се заразили, а да не знаят и така да разнасят вируса и да разболеят и възрастни хора.

Разходки в планината са забранени, полицаи вардят

От оперативния щаб не приеха отправения призив към тях от редица спортни клубове да се разрешат разходките в планината при спазване на необходимата дистанция, тъй като чистият въздух и слънцето са здраве и са много по-добър вариант от това да прекарваме целия си ден у дома.

Още повече, че много хора живеят в блокове и кооперации, при които излизане на въздух е възможно единствено на терасата.

Витоша днес е била блокирана от общинска полиция и не само достъпът на автомобили, но и в началото на туристическите пътеки също желаещите да се отдадат на пешеходен туризъм са били спирани.

В някои държави, въпреки строгите ограничителни мерки, разходките навън са допустими.