Един от факторите за оптимално здравословно състояние е поддържане на здравословни нива на кръвната захар. Прекалено ниските нива на кръвната захар, могат да бъдат пагубни за организма ни, чието основно „гориво“ е глюкозата.

Високите нива на кръвна захар, пък, са сигнал, че нещо с функциите на инсулина не е наред. Редно е да споменем, че инсулинът е единственият хормон в човешкото тяло, който снижава нивата на кръвната ни захар.

Някои изследователи смятат, че съществува „диабет“ на мозъка ни. Според тях, недостатъчният или „дефектен“ инсулин може да причини глад за глюкоза в невроните.

Това е така, защото инсулинът преработва глюкозата

Тази теория е доста противоречива, но е факт, че съществува.

Вече ви стана ясно, че за нас е най-добре да имаме стабилна нива на захарта в кръвта ни. Е, остана да изясним и как може да подпомогнем организма ни в постигането на тази мисия.

  1. Обикновените картофи и оризът увеличават кръвната захар повече от бонбоните

Това е така заради богатата хранителна стойност и високия гликемичен индекс на тези храни. Все пак, ако държите на честата консумация на ориз, заложете на ориз Басмати.

Интересно е, че качествената паста и макаронени изделия са с нисък гликемичен индекс. Според някои диетолози, всички видове паста, които са произведени от качествени съставки спомагат за редуциране на кръвната захар.

  1. Бобът е за предпочитане

Установено е, че всички бобови храни се смилат бавно и предизвикват бавно и постепенно увеличаване на кръвната захар. Към тази група се включват: обикновеният фасул, леща, нахут, печен боб, соя, фъстъци.

  1. Баланс в консумацията на въглехидрати

Ако сте решили да заложите на бял ориз или пък някакъв десерт (храни с висок гликемичен индекс ), комбинирайте с такива с нисък гликемичен индекс. Това редуцира общия гликемичен индекс на цялото хранене.

Като идея ви даваме комбинацията от ябълка с желирани бонбони. Тази комбинация ще създаде среден гликемичен индекс.

Повече зеленчуци и ядки

Морковите, краставиците, авокадото, и много други зеленчуци, както и суровите ядки са храни, които не оказват ефект върху кръвната захар.

Тук ще вметнем и, че месото също не повишава нивата на глюкозата в кръвта, но прекомерното количество мазнина в някои меса не е полезна за тялото ни.

  1. Избора на подходящ дресинг за салатата ни

Изследвания показват, че прибавянето на няколко лъжички качествен оцет и пресен лимонов сок към салатата може да понижи кръвната захар с близо 10 %.

Ако не можете да превъзмогнете „загубата“ на любимия си ориз, добър трик ще е да добавите към него малко количество прясно изцеден лимонов сок. По този начин ще балансирате нивата на гликемичния индекс.

  1. Стоп на преработените храни

Храните приготвени от ситно смляно бяло брашно, като хляба и кекса например преминават бързо през храносмилателната ни система. Те са с много висок гликемичен индекс.

Същото се отнася и за повечето мюслита и зърнени закуски по щандовете на супермаркетите. Естествено чипсовете и бисквитите също не трябва да се изключват от тази категория.

Дори пълнозърнестите хлябове, приготвени от силно преработено брашно са с много висок гликемичен индекс.

Ако ви се хапва бърза храна, заложете на пуканките. Пуканките, които не са с прекалено голямо количество масло или не са сладки, всъщност са с нисък индекс.

  1. Често, но по малко

Кръвната захар се поддържа стабилна, когато захранваме организма си редовно. Това означава, че е най-добре за нас, ако разпределим храната си в 4 до 6 хранения.

Основна грешка на много хора е да избягват обяда или закуската си.

  1. Закуската е най-добрият старт на деня

Тази точка е препратка към предходната, но би било огромна грешка да я пропуснем. Докато спим нивото на кръвната захар спада. За да сме заредени за задачите през новия ден ние трябва да нахраним тялото си.

Както споменахме в началото, хипогликемията е изключително опасна. Дори да не обичате да закусвате, опитайте се да хапнете поне овесени ядки с кисело мляко.

Приготвя се бързо, с лесни продукти и съдържа балансирано количество протеини и въглехидрати. Избягвайте да причинявате „шок“ на тялото си, като закусвате бързи въглехидрати или пък високопротеинова и храни с високо съдържание на мазнини.

  1. А хранителни добавки?

Даказано е, че хранителните добавки с хром или алфа-липоева киселина имат благоприятен ефект върху нивата на кръвната ни захар. Алфа-липоевата киселина понижава кръвната захар. Хромът има вълшебното действие да вкарва глюкозата „в релси“.

Специалисти по диабет в САЩ са установили, че хранителните добавки с хром понижават високи нива на кръвна захар или повишават ниски нива на захарта. Тъй като, изброените до сега хранителни добавки не са по лекарско предписание ще се позволим да ви посъветваме за дневната доза на прием:

  • Препоръчителна доза алфа-липоева киселина: 50 – 100 мг дневно
  • Препоръчителна доза хромови хранителни добавки: 200мкг

За диабетно болни пазиенти дозите са по-високи, но те трябва да бъдат съгласувани, задължително, с лекар. Дори и да не страдате от диабет е добре да се вслушате в съветите на фармацевти и лекари, относно която и да е хранителна добавка.