Всички имат вкусови рецептори. Тяхната задача е да разпознават вкуса. Основните вкусове са 5 – солен, сладък, горчив, кисел и откритият неотдавна умами – своеобразен привкус на месо.

Всичко останало не е вкус, а привкус, усещане близко до това на вкуса. Видовете привкус също са няколко – парещо, тръпчиво, мазно, метално.

Разпознаването на вкусовете е норма, а загубата на вкусови усещания – агевзия, е сигнал за различни изменения в организма, от физиологични до патологични.

От какво се случва така и кога трябва лекар

Как се появява вкуса

При норма възникването на вкуса е вследствие на въздействие на вещества, които се отделят от продукта, към чувствителните рецептори в устата в гърлото.

Тези рецептори предават информация в главния мозък, и там се изгражда определен вкусов профил на продукта.

Групата вкусови рецептори са разположени са разположени на луковиците на езика, на небцето и на лигавицата. Има ги и на връхчето и на повърхността на езика – вкусови папили.

С тези рецептори ние се раждаме – при норма при появата ни на бял свят те са от 2 до 10 000.

5 основни вкуса, привкусове, консистенция на продукта, температура, ниво на подправки и на аромат – това са елементите на вкусовия ароматен букет, този профил по характеристиките на профила разбираме какво е попаднало в устата.

Ако става неприятно, че там в устата, или информацията от рецепторите не отговаря на обичайните усещания, това сигнализира за нарушения на вкуса.

Ежегодно тази диагноза получават повече от 100 000 пациенти, и още по-неизвестно количество остава извън полезрението на лекарите.

Нарушения на вкуса – какви биват

Сред нарушенията на вкуса се разграничават 3 вида:

  • Агевзия, пълна липса на вкус – кисело, солено, горчиво, всичко е едно, храната е пресна или никаква.
  • Хипогевзия – когато има вкус, но не се разпознава достатъчно добре. Възможно е да се губи изразеността на всички вкусове или неспособността да се разпознава само един.
  • Дисгевзия – най-честото нарушение, изкривяване на вкуса, когато в устата се появяват различни странични привкусове – солен, метален, горчив в устата. Възможно е да се появи и апетит за негодни за консумация продукти.

Пълна загуба на вкуса, агевзия, според статистиката се появява само при 3% от заразените, които се оплакват от това. При останалите 97% се открива хипогевзия – вкусът се усеща, но не е достатъчно.

Заради какви причини разпознаването на вкуса може да отслабне или да изчезне напълно?

Обоняние и загуба на вкус

Във вкусовия ароматен профил на продуктите основна част всъщност заема не вкуса, а миризмата. Възприемаме вкусовете основно с носа, колкото и странно да звучи това.

Опитайте да си запушите носа и изяжте няколко парченца шоколад. Ще бъде сладък и с лека горчива жилка, но шоколадовите аромати и останалите специфики.

Това е, защото такива свойства разпознаваме по аромата на продуктите, но не преди хранене, а по време на дъвчене.

По същата причина по време на настинка и хрема храната може да изглежда прясна, но не е вкусна. Ароматите ѝ не достигат до необходимите рецептори, поради запушения нос.

Пълната загуба на обоняние – аносмия, е тясно свързана с хипогевзията, изкривяване на вкуса. Всъщност продължаваме да възприемаме вкуса, но пълен профил не можем да създадем.

Причина могат да бъдат острите вирусни инфекции и такива на горните дихателни пътища, синузити, ринити, възпаления на средното ухо, а също и разрастването им към носа.

Общо, всичко, което пречи пълноценно да се възприема вкуса чрез миризмите.

Загубата на обоняние или аносмия  е един от основните симптоми на COVID-19. Според изследванията, от 30 до 66% от заразените са с отслабено или загубено обоняние, а с него се нарушава и вкусовото възприятие.

Напредване на възрастта

Още една причина за нарушение на вкуса – това е стареенето. През първата половина на живота клетките на рецепторите се обновяват на всеки 2 седмици.

След 45-50 г. способността на регенерация, а с нея и чувствителността постепенно се губят.

Допълнителната причина, свързана с напредването на възрастта е промяната на състоянието на първия черепен нерв и количеството на носния секрет, което влошава обонянието.

Обикновено такива нарушения водят до смяна на хранителните навици при възрастните хора – както на съзнателните, така и на подсъзнателните.

Някои започват да ядат малко, защото нищо не им е вкусно. Други обратно започват да преяждат.

Обусловената от напредването на възрастта загуба на вкусовото възприятие е физиологично нормална и естествена, но влече след себе си изменения в хранителния режим и може да повиши риска от патологии при сърдечно-съдови заболявания, диабет, инсулт и други състояния, изискващи диета.