Миене на зъбите сутрин и вечер – изглежда дреболия, но всъщност не е толкова лесно.

Детството е време, когато се формират много от полезните и необходими навици. Това твърдение е от особена значимост, когато става въпрос за хигиена, отношение към собственото здраве, и по-точно за миене на зъбите.

Понякога е трудно да научим детето как да си мие зъбите, но в този случай трябва да се направи.

Грешките, които децата допускат при миене на зъбите

Бързане

Това е най-често допусканата грешка, която допускат децата при грижа за устната кухина. Бързане, лекомислено отношение и в крайна сметка само привидно почистване на зъбите.

Да добавим и фактът, че децата трудно се съсредоточават и за тяхната възраст е съвсем обичайно да са невнимателни.

Мият си зъбите, но го правят, тъй като родителите го изискват от тях и затова бързат, за да се фокусират върху по-интересни занятия и игри.

За да научим децата да си мият зъбите правилно, можем да превърнем хигиенната процедура в игра. В този случай детето по-бързо ще научи и ще свикне да си мие зъбите редовно, това ще му хареса.

Например, състезавайте се кой ще успее да направи повече пяна с пастата за зъби, накарайте го да си представи, че в устата му живеят микроби, а то е храбрият боец срещу тях.

Или Пепеляшка, която трябва да си измие много добре зъбите, за да може да отиде да се забавлява.

Разработени са специални приложения за мобилни телефони – за правилно миене на зъбите детето получава точки.

Възрастните също бързаме с миенето на зъбите, тъй като времето, особено сутрин, постоянно не стига. Мием си зъбите и паралелно си правим кафе, слушаме новини и т.н. Добре е да коригираме пропуските заедно с детето.

Самостоятелност от ранна възраст

Самата процедура по миене на зъбите има за цел премахване на плаката, а не просто да освежи устната кухина. Затова трябва да се отнасяме много отговорно.

Нищо страшно няма, ако детето не се научи веднага да си мие само зъбите и известно време мама татко да се налага да му помагат.

Този процес е индивидуален – някои деца се научават за 1-2 дни, а други имат нужда от седмица или дори повече.

Във всеки случай няма да е излишно, ако родителите поне веднъж седмично сами измият зъбите на детето под 7 години.

Неправилно миене на четката за зъби

Необходимо е да се започне с обикновени меки четки, при избора следва да се ориентираме строго по препоръките на производителя съобразно възрастта.

Най-добре е, ако отидем с детето заедно в магазина, където да му дадем възможност да избира.

Разнообразието е голямо – марки, цветове, форма, за момченца и за момиченца.

Така на детето ще му бъде по-лесно да се „сприятели” както със самата четка, така и с правилата за миене на зъбите.

Когато малчуганът навърши 3 години може да му се закупи електрическа четка за зъби. Преминаването към използването ѝ изисква специално внимание от страна на родителите.

Понякога децата се боят от вибрациите и от шума, затова не желаят да се отказват от обикновената четка.

Важно е електрическата четка да не се възприема като вълшебно средство, което бързо решава проблеми – възрастните във всеки случай могат да контролират процеса.

В случай на възпаление в устната кухина електрическата четка е противопоказна.

Неспазване на техниката на миене

Нагоре-надолу, наляво-надясно, картинки с правила, всичко това е много хубаво, но що се отнася до правилата и техниките за миене на зъбите, е най-добре да се обърнем към зъболекар.

Много родители разказват, че съветите от лекар децата възприемат по-отговорно, отколкото това, което им казват мама и татко.

Зъболекарят показва на детето как да си мие зъбите, какви са правилата, с които е добре да се съобразява, колко често и при какви обстоятелства се иска смяна на четката.

По състоянието на зъбите може да се определи какви грешки детето допуска при миене, и дава съвет как да се коригира.