Макар и да си мислите, че нищо вредно не правите.

За кои навици зъбите няма да ни кажат благодаря

1.Неправилно миене на зъбите

Може би това е основната грешка, тъй като именно бактериалната плака е основна причина за болести на устната кухина – кариес, възпаление на венците и на лигавицата, кървене.

Неправилната техника на миене на зъбите също води и до травми на емайла – с времето възникват чувствителни зони под формата на ерозии, на лигавицата на венците – в крайна сметка се оголва коренът на зъба, и възникване на язви на лигавицата – афти.

Правилният навик за миене на зъбите, използване на допълнителни средства за хигиена – конец за зъби и иригатор, помагат за избягване на много нови проблеми.

Най-ефективният метод за почистване на зъбите, това е методът Бас. За изпълнението на цялата процедура почистването с обработката на труднодостъпните участъци изисква минимум 5-7 минути.

За самоконтрол е добре у дома да имаме стоматологично огледало и специални таблетки за оцветяване на зъбната плака.

Използват се преди миенето на зъбите. Таблетката оцветява плаката, благодарение на което след миенето в огледалото може да се види кои участъци не сме могли да почистим.

Така коригирате своя ръчен навик и си създавате такъв, с какъвто правилно и ефективно да си мием зъбите.

2.Нерационално хранене

Заради неправилното хранене е възможно да ни безпокои наднормено тегло, сърдечно-съдови заболявания, кариес.

Честото похапване на съдържащи захар храни и напитки води до това, че бактериите в плаката постоянно образуват киселина, която е разрушителна за емайла.

Правилното хранене е не просто модно течение, това е научно обоснован факт, който ни помага да останем здрави, да подобрим качеството и продължителността на живота.

Дори и обичате да се глезите с десерти, задължително замитайте следите, като неутрализирате остатъците от храна в устата. За тази цел си измийте зъбите или е достатъчно изплакването на устата с вода, след яденето на такава храна.

3.Късно лягане и малко сън

Също така и всичко, което може да окаже неблагоприятно влияние на качеството на съня, много кафета, цигари, никотин и спиртни напитки.

Стрес, недостатъчно сън, голямо количество задачи и прекомерно напрежение – това са предразполагащи фактори за възникване на бруксизъм – скърцане със зъби, хипертонус на мускулите. Заради това е възможно да възникнат болки в мускулите на шията и на гърба, ставата на долната челюст, главоболие, шум в ушите.

Основната препоръка е да спазваме режим на труд и отдих, да се постараем да лягаме преди полунощ.

4.Съчетание на алкохол и лекарства

Навярно знаете, че алкохолът върви с цигарите, затова и употребата на спиртни напитки се разглежда като вторият по значимост фактор за възникване на рак.

Алкохолът повишава проницаемостта на лигавицата на устната кухина и усилва канцерогенният ефект на никотина.

Алкохолните напитки водят до зачервяване на лигавицата на устната кухина – повишава се кръвоснабдяването, понижаване се бариерната функция на епитела, което способства за проникване през лигавицата на голямо количество канцерогени.

За рак на устната кухина малко се говори, но от него всяка година умират по няколко стотин хиляди души.

Решението е да се спрат цигарите, а чаша бяло или червено вино понякога можем да си позволим.

5.Неспазване на техника за безопасност при спорт

Това е много честа причина за травми на зъбите – фрактура на корена, избит зъб, счупване на зъб. Затова ако се занимавате със спортове, при които често възникват травми – бокс, фигурно пързаляне, кънки, футбол, е много важно да се използва протектор за зъби.

Особено това се отнася за децата, които са с патология на захапката – когато горните зъби са доста издадени напред, и съответно са без подкрепа. Вероятността от травми в такъв случай е много висока.

При до 30% от младите хора възникват травми на зъбите.

Травми на зъбите възникват не само при занятия със спорт, но и просто по време на движение или в училище. Следователно е невъзможно напълно да се изключи травма на зъбите.

В повечето случаи е възможно да се върне обратно на мястото избитият зъб. Важно е, колкото се може по-бързо да се сложи във физиологичен разтвор или в мляко.

А ако не разполагаме с нищо под ръка, може да се сложи в устата, и да потърсим дентална клиника, където да се реимплантира.

Необходимо да се открие патология на захапката и да се проведе ортодонтско лечение. Това ще позволи да се коригира основния проблем и да се избегнат неговите негативни последствия.

6.Гризане на моливи и други твърди предмети

А също и навикът да се късат конци със зъби. Това може да доведе до травми на твърдите тъкани, напукване на емайла и да стане причина за повишена чувствителност на зъбите.

Заради това, че децата гризат моливи и химикали, челюстта се развива неправилно, нарушава се захапката, като резултатът е разваляне на естетиката на усмивката – деформация на зъбната редица, формиране на т.нар. отворена захапка.

Гризането на твърди предмети най-често е или на нервна почва, или от скука, е препоръчително да имате под ръка нещо полезно за захапване – например, разрязана ябълка, морков или стъбла на целина.

7.Използване на клечки за зъби

Клечките за зъби – това е много агресивно средство за почистване на междузъбните пространства от остатъци от храна.

Първо, сами по себе си клечките за зъби са с доста по-голям размер. Второ, те често се пукат или разграждат или се разграждат при използване, което става причина и за възпаление на венците.

Най-важният съвет – след хранене е най-добре да се използва конец за зъби

8.Стискане на зъбите

Стискането на зъби в момент на вълнения или на спорт, потракването по време на сън – бруксизъм, води до изтриването на емайла, предизвиква чувствителност на зъбите, главоболие.

Това е много разпространен проблем на съвременността, тъй като през деня ни се налага да обработваме голямо количество информация, често сме под напрежение, нервничим.

Най-важният съвет

Ако наблюдавате подобни особености, е необходимо да се направи консултация с дентален лекар, който ще ви изготви индивидуална миорелаксиращ протектор.

Помага за отпускане на мускулите и за защита на зъбите, за предотвратяване на по-нататъшното изтриване на емайла.

Протекторът се слага за през нощта или когато чувстваме напрежение през деня.

9.Редовно използване на избелващи пасти за зъби

Ако използваме такива средства постоянно, съществува риск зъбният емайл да стане по-чувствителен.

Най-важната препоръка е да се обръща внимание на абразивните вещества /RDA/ в пастата за зъби. Ако избирате избелваща паста за зъби за често използване, този показател не трябва да е над 50.

Също пастата трябва да съдържа хидроксиапатит, калциев глицерофосфат и флуорид. Ако зъбите ви са чувствителни, RDA трябва да е в диапазона 17-40.

За предпочитане са средства с калиев нитрат или аморфен калциев фосфат.

10.Самоизписване на лечебни пасти за зъби и води за уста

Ако човек страда от кървене на венците, пародонтит или пародонтоза, дори и самите ние не можем да си поставяме диагнози за тези заболявания.

 Помнете, пастата за зъби трябва да бъде профилактична, а лечебната паста се назначава единствено от лекар.

Най-важният съвет – не трябва да се самолекуваме при възникване на възпаление и кървене на венците. Понякога кървенето на венците е вследствие на хранителни остатъци между зъбите, и тогава почистването помага за справянето с този проблем.

Всички пасти и води за уста при такива оплаквания трябва да са подбрани индивидуално строго според показанията.

При неправилно използване те могат да окажат отрицателен ефект, и да навредят.

За правилна преценка е необходимо състоянието да се прецени от специалист, който ще съобрази всички рискове и ползи от изписването на едно или друго средство.

Различните съставки на пасти за зъби и води за уста оказват различен ефект върху зъбите, затова можем да сгрешим при избора, и съответно сами да си навредим.