Болестите на сърцето и на кръвоносните съдове днес заемат първо място сред леталните изходи, затова и на първи план е профилактиката.

Всеобщо известно е, че основни провокиращи фактори са затлъстяване, вредни навици, заседнал начин на живот, семейна анамнеза и стрес.

Но и има по-малко известни и необичайни причини, които повишават вероятността от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Какво може да разболява сърцето, без да подозираме

Ранна менструация

Изследванията показват, че жените, които са получили първата менструация – менархе, преди 12 години, са с 10% по-висок риск от развитие на сърдечно-съдова болест в сравнение с тези, чиято менструация е започнала на 13 години и по-късно.

Учените свързват това с дейността на хормона естроген, който не само взема участие по време на пубертета, но влияе на сърдечно-съдовата система.

Оказва прокоагулантно действие, активизира синтез в черния дроб на витамин К-зависими фактори и се понижават нивата на антитромбина.

Препарати за отслабване – как влияят на здравето

Здравето на сърдечно-съдовата система е в зависимост от много фактори, сред които и индексът на телесната маса. Желанието да се свалят килограмите до нормалните е похвално решение, но не всички избират правилния път и често прибягват до забранени прийоми.

Приемат всевъзможни добавки и препарати за отслабване. Кардиолозите предупреждават, че всички средства със стимулиращ ефект влияят неблагоприятно на сърцето, повишава се кръвното налягане, повишава се кръвното и се пулсът се ускорява.

Продължителният прием на подобни препарати се последва не само от сърдечни заболявания, но и от летален изход.

Диетолози и лекари от други специалности отбелязват, че няма нищо по-ефективно и безопасно от правилното хранене и умерената физическа активност за отслабване.

За опасностите от прекарана вирусна инфекция

Според резултатите от изследванията, публикувани в рецензирано медицинско издание, с 6 пъти по-висок риск от инфаркт на миокарда и тази тенденция се запазва в рамките на годината.

Това косвено се потвърждава от случаите в период на епидемия от вирусни инфекция. Желателно е след преболедуване от грип с повишено внимание да се следи състоянието на сърдечно-съдовата система, особено ако болестта се прекарва на крак.

Отоците, повишението на артериалното налягане и честотата на сърдечния ритъм, задъхването, особено в спокойно състояние нощем, трябва да са повод незабавно да се потърси лекарска помощ.

Взаимовръзка между самота, депресия и болести на сърцето

Болестите на сърцето е възможно да са в резултат на самота. Учените изясняват, че социалната изолация повишава риска от сърдечни заболявания с 30%.

При психоемоционално напрежение, тревога в кръвта се повишава концентрацията на хормона на стреса кортизол, който се свързва със сърдечни патологии.

Затова и психическото здраве изисква повишено внимание, особено ако в живота се случват и продължават да се случват не особено приятни събития.

А за борбата със самотата винаги има начини – хоби, които ни носи удоволствие, общуване с приятели, четене на книги. Решение на проблема със самотата е домашният любимец, и най-добре е, ако това е куче.

Най-добрият приятел на човека винаги иска разходки, а те влияят благоприятно на здравето на сърцето. А и това е добър повод да се запознаем с други хора с кучета и да се сприятелим с тях.

Усложнена бременност

Бременността, макар и да не е болест, това е особено състояние в живота на жената, което изисква много енергия и ресурси. Това е своеобразна проверка на вътрешните органи за готовността им да поемат повишено натоварване.

При очакване на бебе се повишава и натоварването и върху системата на кръвообращение.

Обемът на циркулиращата кръв се увеличава двойно, сърцето е принудено да функционира в усилен режим, осигурява кислород и хранителни вещества не само на собствения организъм, но и на новия живот.

Ако по време на бременност възникват нарушения във функционирането на органите и системите, се развива гестационен диабет, прееклампсия, хипертония и други опасни последствия.

В пъти се повишава риск от прогресиране на болестите на сърцето и тези показатели се запазват за дълги години.