Учените все още не са получили еликсир на безсмъртието, а това означава, че стареенето на организма е неизбежно както и смъртта. Някои се отнасят към това философски, а тези, които се притесняват от бъдещи изменения и промени.

Как останем здрави и щастливи, въпреки възрастта?

Заблуди за стареенето на организма

И все пак старостта повече плаши хората, отколкото ги радва. „Ще мога ли да се грижа за себе си в напреднала възраст?”, „Какво ще се случи, когато загубя съпруг/съпруга?”, „Как ще живея далеч от деца и внуци?” – тези и други въпроси си задава всеки.

Справянето с промените съвсем не е лесна задача, а още по-трудно е да се приспособим към себе си, да си намерим формула, която ще ни позволи да останем щастливи и здрави.

Ситуацията се напряга и от създалите се около стареенето заблуди и митове, ето и някои от тях:

  • Стареенето – това е болест и недееспособност – с възрастта всички биохимични процеси се забавят, което неизбежно води до влошаване на функцията на вътрешните органи и системи. Но това съвсем не означава, че човек ще бъде прикован към инвалиден стол или не може да се самообслужва. Здравето трябва да се пази още от млада възраст, тъй като до голяма степен от начина на живот зависи как ще се чувстваме в старческа възраст. Правилно хранене, спорт и управлението на стреса – това са трите най-важни елемента за добро здраве в напреднала възраст.
  • Старост и памет – несъвместими неща – загубата на памет е неизбежна за всеки възрастен човек. Но тук всичко зависи от желанието на човек да запази своите основни когнитивни функции. Има немалко задачи и ребуси за тренировки на мозъка, решаването на които е възможно и на 80 години и демонстрирането на отлична памет. Четенето на книги, решаването на кръстословици, разучаването на стихове – това е непълният списък, който се предлага.
  • Не трябва старото куче да се учи на нови трикове – това е една от най-разпространените заблуди. Смята, че хората в напреднала възраст не са способни да се обучават, но това не е така. Просто имат нужда от повече време, отколкото в млада възраст. За сметка на това никой не може да се справи по-добре от тях при решаване на задачи, изискващи огромен опит, който в млада възраст не достига.

Какво хранене се препоръчва в напреднала възраст

С възрастта неизменно се променят и предпочитанията към храната. Разбира се, това съвсем не означава, че възрастните трябва да ядат само една каша, но не могат да забележат тези изменения, които протичат в техния организъм.

Заради забавяне на скоростта на метаболизма, появява се потребност от по-лека и нискокалорична храна.

Много от нас си задават въпроса на какво хранене трябва да се постави акцент, ако предишните навици водят до трупане на излишни килограми? Всъщност адаптацията към променящите се обстоятелства съвсем не е трудна, ако се спазват определени правила.

В напреднала възраст не е желателно да се яде готова висококалорична храна, продукти във вакуум опаковки.

В тях се съдържат трансмазнини – основните виновници за сърдечно-съдови заболявания, а също и сол, много сол предизвиква поява на отоци, повишение на артериалното налягане, предизвикващо нарушения на функцията на основния мотор на организма.

Физическо натоварване за поддържането на здравето

Изследванията на учените са еднозначни – стареенето на организма се ускорява при пълна липса на спорт в живота. Собственото здраве може да се поддържа с помощта на физическо натоварване, което може да допринесе за постигане на дълголетие.

Тренировките поддържат мускулната сила, повишават ловкостта и издръжливостта, закаляват организма, а също подобряват съня и повдигат настроението, повишават в организма нивата на хормоните на радостта и на щастието.

Напредналата възраст сама по себе си е противопоказание за много видове спорт, силови тренировки, затова към техния избор е необходимо да се отнесем с цялата отговорност и по-добре да се посъветваме по този повод с личния лекар.

Необходимо е да започнем с по-малко, като постепенно се повишава интензивността.