За влиянието на червеното месо върху организма се появяват все повече и повече нови данни, понякога те си противоречат. Нека погледнем какво изясниха учените през 2019 г.

Защо червеното месо излага на риск здравето

1.Конфликт между половете

В началото на август изследователи от няколко научни центъра публикуваха резултати от 7-годишно наблюдение на 42 000 жителки на САЩ. На участничките раздавали анкети, в които имало въпроси за характера на храненето, и периодично правели проверка на тяхното здраве.

Към края на изследването на някои жени открили рак на млечната жлеза оказва, че тези, които похапвали червено месо – говеждо, свинско, агнешко, рисковете били с 23% от средните за населението.

Този риск, според изследването, е 3%, което е доста. Дамите-участнички, които често ядели пилешко, рискът бил с 15% по-нисък.

Червеното месо повишавало риска от рак на гърдата без значение от това как са го готвили – варено, пушено или пържено.

2.Надениците – ранна смърт

През юни бяха публикувани данни от още по-мащабно изследване. В него взели участие 53 500 медицински сестри и 28 000 лекари от САЩ. Тези хора редовно отбелязвали в анкети какви храни ядат и колко често. Наблюденията били с много голяма продължителност – от 1986 до 2010 г.

През това време 14 000 участници умират по различни причини. Учените установяват, че ако човек в продължение на 10 години редовно яде повече от нормата – 350-500 грама – червено месо в седмицата, рискът да умре в близките години се повишава с 10%. Ако месните продукти са представени и от наденици, колбаси или бекон рискът се повишава с 13%.

3.За червото или за бялото

Една от основните причини, за да е вредно червеното месо – в него се съдържат наситени мазнини. Заради тях в кръвта се повишават нивата на лошия холестерол, развива се атеросклероза, сърдечно-съдови заболявания.

Лекарите отдавна препоръчват червеното месо да се замени с по-безопасното бяло, например, пилешко, пуешко, заешко. Но изследване, публикувано през юни, поставя тези препоръки под въпрос.

Учените подбират здрави доброволци на възраст от 21 до 65 години, разделили ги на групи и периодично ги хранили ту с бяло, ту с червено месо, с плодове, зеленчуци и със зърнени, паралелно измервали в тяхната кръв нивата на мазнините.

Оказва се, че лошият холестерол еднакво се повишава и от червеното, и от бялото месо. Безопасна се оказва единствено растителната диета.

4.Червеното месо спасение от множествена склероза

Това е хронично заболяване на нервната система, при което имунната система разрушава обвивките на нервните влакна, и се развиват различни неврологични разстройства. Ефективни начини за лечение няма – с помощта на препарати могат само да бъдат намалени симптомите и да бъде предотвратено тяхното усилване.

Учени от Австралия решават да разберат как средиземноморската диета влияе на риска от различни заболявания. Оказва се, че не помага за понижаване на риска от множествена склероза, но всичко се променя, когато се добави малко червено месо.

Изследователите смятат, че хората с висок риск от болестта трябва да добавят в своето меню до 65 грама червено месо ежедневно.

Това помага за намаляване на вероятността от развитие на заболяването, без да се рискуват проблеми с кръвоносните съдове.

5.Генът принесен в жертва

Когато говорим за червеното месо като вредна храна, е важно да се уточнява: „за човек”. Хищните животни го ядат постоянно, и при тях не се развиват инфаркти и инсулти.

От усложненията на атеросклероза са защитени, дори най-близките родственици на човека – шимпанзето.

Учени от Медицинския факултет на Калифорнийския университет установиха защо в кръвоносните съдове израстват холестеролови плаки, а при други животни – не. Проблемът е в мутациите, които протичат преди 2-3 милиона години.

Заради нея у човек се отключва гена СМАН, отговарящ за образуването на сиалова киселина Neu5Gc. Това ни е направило по-устойчиви към маларията, но и по-склонни към атеросклероза.

Получава се така, че в червеното месо няма нищо по-особено, което да го прави вредно. Просто човешкото тяло е загубило механизма за обработка.