Признайте, давали сте си такива обещания преди раждането? Ако да, то не сте сами.

Когато детето все още не се е родило, си обещаваме, че никога няма да повишаваме тон и няма да се държим като родителите си. Но с раждането всичко си идва на мястото.

Какви обещания майките почти никога не изпълняват

Идеалната майка

Това е обещание, което не просто е трудно за изпълнение, невъзможно е. Да се стремим да бъдем идеален родител, е разбира се, важно, но да станем такъв не е възможно. Не сме светци, затова допускаме грешки. Най-важното да ги признаем и да умеем навреме да се спрем.

Достатъчно е просто да избягваме крайности във възпитанието на детето.

Всъщност, съществуват 2 основни подхода към възпитанието – рационален и емоционален. Рационалният се състои в постоянен контрол на детето – разписано с години напред какво точно ще прави, никакво свободно време, липса на каквато и да е възможност за релакс и проявления на емоции.

Емоционално – когато избухваме с повод и без повод, когато детето се опитва да направи нещо само.

Придържането към който и да е тези подходи и е проявление на крайност. При възпитание на детето трябва да бъде избрана златната среда.

И ако желаете да бъдете наистина добра майка, уважавайте детето, защото то е личност.

Приемайте го такова, каквото е, не прехвърляйте върху него своите страхове и комплекси. И не искайте да бъде идеално.

Никога няма да крещя на детето

За това обещание трябва по-често да си спомняме, когато ни се иска да покрещим. Но, за съжаление, в разгара на страстите това невинаги се получава.

Тогава не мислим това, защото детето не слуша, не разбира. Добре е в такива моменти да се запитваме дали сме обяснили правилно. Но в реалния живот емоциите често взета връх.

Стриктно спазване на дневен режим

Дневният режим е наистина важен за хармоничния растеж и развитие за детето.

Но в живота понякога се случват непредвидени ситуации. Затова не трябва да се обвиняваме, че понякога се отклоняваме от разписанието.

Детето ми ще спи само в своето креватче

Нарушението на това обещание обикновено започва така – детето плаче през нощта, налага се да станете, да отидете до неговото легълце, веднъж-два три пъти и разбирате, че е по-лесно да го вземете до вас да спи.

От една страна, дете в леглото на мама и на татко, това означава край на личния живот, особено ако това продължи по-дълго време.

От друга страна отдавна е установено, че тактилните контакти за много полезни за малките деца.

У децата, които като бебета, са спели в едно легло с мама, се формира чувство за безопасност от този свят.

Те растат по-хармонични личности в сравнение с тези, които са били оставени още от малки сами с играчките си.

Без анимационни филми и електронни игри

Това обещание от периода преди раждането трудно може да се спази. Може би си мислите, че дори няма и да купите играчки на детето?

Всички знаем колко е вредно да се гледа телевизия, да се играят на компютърни игри, да се гледа в таблета или в електронното устройство.

Всъщност когато решим да дадем на детето да си играе на таблет, това означава, че не можем да се справим с него – да пренасочим вниманието му, когато е готово да изпадне в истерия.

Всичко, което изисква сили и време, днес може да се реши по-бързо. Колко полезно е обаче това за детето, едва ли някой се замисля.

Няма да съм като майка ми

Когато самите ние сме били деца, невинаги ни е харесвало как са ни възпитавали родителите. Особено когато са ни забранявали нещо.

Тогава сме си обещавали, че нищо няма да забраняваме на собствените си деца. Но когато станем родители, започваме да забраняваме същите неща, които не са ни били позволени и на нас.