Попитайте мъжете какво мислят по този повод. Много от тях ще отговорят, че в училище са им обяснили, защото за производството на енергични сперматозоиди е необходима температура под тази на нормалните за човека 36,6 градуса.

Други пък ще кажат, че така просто е по-красиво. Останалите ще вдигнат рамене и не смятат да мислят в тази насока.

Но има любопитни учени, които не могат да не се замислят – защо толкова важни и чувствителни органи са изведени извън тялото, а не са скрити някъде дълбоко в него. Защото обяснението необходимостта от охлаждане и проветряване не изглежда много убедителна. Може би сме свикнали в този случай да подменяме причината със следствието.

Какво е успяла да сътвори научната мисъл

Мъжкото тяло и неговият странен дизайн

Всеки, който поне веднъж е виждал как се бие дузпа по време на футболен мач, разбира, че тестисите извън тялото не е най-удачното решение.

Ако човешкото тяло се създаваше днес, дизайнери и инженери не биха приели подобен проект. Но да се задават въпроси за еволюцията е безполезно – тя е безлика, и честно казано, невинаги може да бъде разбрана.

За това, че тестисите са изнесени извън защитата на скелета и мускулите, заради по-ниската температура, може да се говори в училище. Но за по-опитния ум този аргумент изглежда неубедителен.

Достатъчно много мъжки бозайници напълно успешно образуват жизнеспособни сперматозоиди вътре в тялото, без никакви тестиси. Слонове, например, и носорозите. Всички морски бозайници.

При по-примитивните птици мъжките полови клетки напълно успешно се синтезират вътре в тялото при по-висока температура – около 40 градуса. И нищо, напълно нормално е да се размножават.

Женските яйцеклетки се залагат още в периода на вътреутробното развитие, а след това през целия живот остават дълбоко в тялото, на топло и уютно. И нищо не се случва с тях от температурата.

Възможно е по-ниската температура за синтез на сперма – да не е необходимост, а приспособление към предложените условия?

Голяма скротумна революция и нейните последствия – крипторхизъм, травми

Сред антрополозите няма единно мнение по повод извеждането на тестисите в скротума при много видове бозайници.

Целесъобразността на това изменение в структурата на тялото до сега е съмнително. В противен случай мъжете нямаше да имат толкова проблеми, свързвани със структурата на тялото.

Несвоевременно спускане на тестисите в скротума, и свързаното с него безплодие, и травми на скротума, и слабинни хернии, на които мъжете са предразположени в много по-голяма степен от мъжете.

Това е така, защото при проектирането на мъжкото тяло еволюцията е допуснала небрежност. Потвърждава се от наличието на биологични видове, въпреки вътрешното разположение на семениците.

Защо слоновете нямат тестиси

Учени от Франктфурския Институт за изучаване на историята на природата решават да потърсят отговор в генома на слоновете и техните родственици, при които тестисите функционират нормално, макар и да са скрити дълбоко в тялото и изобщо не се нуждаят от охлаждане.

За тази цел те изучават измененията, протичащи в процеса на еволюцията в гените RXFP2 и INSL3, които са отговорни за положението на семенниците.

Провеждайки анализ на мутациите в тези гени, открити при различните видове хоботни животни, изследователите установяват, че общите им предци имали тези 2 гена. Впоследствие обаче и единият, и другият се увреждат. Това става по различно време.

Първоначално тестисите са вътре в тялото, след това се извеждат в скротум, и това се случва във времената на господство на динозаврите. Впоследствие тестисите отново се скриват дълбоко в тялото, но това се случва по различно време при различните видове.

Интересно е, че съвременните слонове имат и функциониращ ген RXFP2, и само леко видоизмененият INSL3, но семениците в тях са разположени вътре. А половите клетки са разположени вътре, а половите клетки са напълно действащи, и не страдат от прегряване. Но защо се случват тези изменения така и остава неясно.

Природата явно не се е погрижила за безопасността на мъжките тестиси, когато са изведени извън тялото и оставени без защита.

В резултат при ¼ от мъжете се развива слабинна херния, което е 10 пъти по-често, отколкото е при жените. Колко мъже са загинали, докато хирурзите не се научават да отстраняват хернията по оперативен път?