Отношенията между мъж и жена не трябва да бъдат напълно открития, убедени са много експерти. Съществуват неща, които по-добре да запазим за себе си.

В такива случаи обаче започваме да се питаме дали не премълчаваме твърде много неща, не прекаляваме ли с тайните?

С гриф „Строго секретно”

Да знаем един за друг твърде малко, а да живеем щастливо и хармонично, това е невероятно трудна задача.

Винаги съществува риск случайно да се изпуснем, да направим нещо не както трябва или да бъдем неправилно разбрани.

Същевременно скелетите от гардероба понякога стават повод за раздяла, влошаване на отношенията или за преминаването им в токсична форма – когато оставането заедно става невъзможно, а перспективата да продължим да се подлагаме на този ад изглежда плашеща.

Не можем да предположим възможните последствия, когато се съгласим да бъдем честни, предупреждават психолози. И ако днес отказваме да обсъждаме нещо, това не означава, че винаги ще е така. Това трябва да е ясно и да не изискваме от половинката трудни отговори.

Тайните, които е по-добре да си останат такива

Половинката ви не е задължително да знае всичко за вас. Има неща, които може би искате да запазите в тайна, защото предизвикват у вас притеснение, а за други съжалявате, а за трети половинката не би желала да знае.

Хармонична и пълноценна е връзката тогава, когато и двамата партньори се придържат към определена степен на откритост, която всеки е определил сам за себе си.

Какво не трябва да бързаме да разказваме на половинката?

Съмнения във връзката ви

Както в новите, така и в по-продължителните връзки има моменти, в които се появяват съмнения от страна на единия от партньорите дали иска този съюз изобщо да продължава.

Не се чувствайте длъжни веднага да споделяте със своята половинка. Такива мисли провокират обидни чувства в половинката и могат да подринат вярата в самия него.

Опитайте за начало да намерите отговор в самите себе си. И помнете, че любовта става по-силна с течение на времето.

Изследване от 2014 г., което провеждат експерти от Университета на Рочестър показват, че гледането и обсъждането на филми за отношенията в една или няколко двойки, толкова ефективно намалява количеството разводи, както и семейната психотерапия.

Какво правите, когато останете сами

Всеки човек си има своите особености, и не е задължително да ги споделя с околните. Някои, когато са сами, си правят тайни ритуали за разкрасяване, други изучават техники за опознаване на себе си, а четвърти изяждат множество сладкиши, обещавайки си, че ще се справят с тази зависимост.

Това не са нещата, които е важно да знае вашата половинка, тъй като те нищо не променят в нейния живот, затова едва ли биха променили отношението ѝ към вас.

Истории за предходни връзки

Едни хора се придържат към идеи за непорочност преди сватбата, други наистина искат да имат опитен партньор, но повечето хора желаят тяхната половинка да е някъде по средата.

Броят на интимните партньори – това е тема, която отново и отново възниква в семейната терапия и изисква обработване. Не е желателно да се повдига, дори и да сте убедени, че ще можете да направите равносметка за своята откровеност.

Проучване от 2015 г. показва, че малко повече от половината от участниците не желаят да знаят колко интимни партньори има половинката.

Изследване, резултатите от което са публикувани в специализирано издание, показва, че 60% от хората не разкриват на своята половинка кой номер е поред в списъка с интимните партньори.

Очаквания от половинката

Възможно е някога да сте мечтали вашата половинка да е с определен статус в обществото, но това да не е така. Или сте искали той да се развива в някаква сфера, а е избрал друг път.

Ако споменете за това, половинката ви ще усети вашето разочарование и вашите следващи реплики ще се възприемат като осъдителни или обидни.

Особено важно е да си държите езика зад зъбите, ако половинката ви е с комплекси или има проблеми с увереността в себе си.

За какво са ви „предупреждавали” приятелите

Вашата половинка невинаги може да се харесва на вашите близки или приятели. Но за това не трябва да изобщо да се споменава.

Това може да е обидно за него и трудно би могъл да се отърси, ако го чуе.

Освен това при всеки спор половинката ви може да използва получената информация срещу вас, обвинявайки ви в това, че близките и приятелите ви още от началото са били против отношенията ви.