„Пази го като очите си” – този израз е познат на всеки, и за всеки е ясно. Очите, макар и да не са жизненоважен орган, са изключително важни за човек.

С помощта на зрението човек получава голяма част от информацията за заобикалящата го действителност. Загубата на зрението е истинска беда, отслабването му пък е сериозна неприятност. Затова и днес се отбелязва Световният ден на зрението, който през 2019 г. се пада на 10 октомври.

Подходящ момент за да напомним на всички за необходимостта да пазим очите си, да се грижим за тяхното здраве и да не правим това, което може да развали зрението.

Кои са навиците, които предизвикват влошаване на зрението

Не на вредните навици

Когато нищо не ни боли, когато зрението ни радва с остротата си, а очите с красотата си, малко от нас се замислят как да се предпазят от възможни заболявания на очите.

Изобщо не се замисляме за това – защо, когато всичко е наред. Но този подход не може да се определи като правилен. Предотвратяването на очните заболявания и на влошаване на зрението е много по-лесно, отколкото след това да се лекуваме.

И не всички проблеми с очите могат да бъдат поправени, ако те все пак са се появили.

Затова и колкото и да ни е скучно и да ни мързи, трябва внимателно да се вгледаме в навиците си и да се преборим с най-вредните от тях. За да имаме винаги възможност да разглеждаме, да се вглеждаме и изобщо да гледаме.

Най-вредните навици за очите

Търкане на очите – може да се разпространи инфекция

Много от нас имат лошия навик да си търкат очите. Ако попадне прашинка или мигла, ако внезапно ни се приспи, или очите ни засърбят.

И рядко се сещаме, че ръцете може и да са ни мръсни. Хиляди патогенни бактерии е възможно да попаднат на очите, от тях зачервяването ще бъде минимално.

Вредно е също да се притиска очната ябълка. Очите е най-добре да се пипат минимално.

Използване на козметика с изтекъл срок

Всички козметични средства трябва правилно да се съхраняват и да не се използват след изтичане на срока на годност. Но тези, които се нанасят на очите и прилежащата област са с доста високи изисквания.

Недопустимо е да се използват моливи, сенки и гримове със съмнителен произход или с изтекъл срок на годност.

Не се препоръчва категорично да се използва чужда козметика. Ако, разбира се, природата не ни е надарила с резервни очи.

Лягане с грим

Лягането вечер с грим е много вредно, и не само за очите, но и за миглите, и за кожата. Преди сън задължително да трябва да се измие от лицето и очите цялата козметика. И да се нанесе средство за нежната кожа на клепачите.

В противен случай частиците сенки и грим могат да попаднат на лигавицата на очите и да предизвикат раздразнение и възпаление.

Едва ли това е приятно – събуждане със зачервени очи с тъмни кръгове около тях. Черните кръгове около очите имат само панди и еноти.

Спане с контактни и декоративни лещи

Лещите стават все по-популярни, и не само тези, които се използват за корекция на зрението, но и декоративните. Не трябва да се отнасяме небрежно към контактните лещи.

Първо, има значение за очите дали са с тях или са без тях. За да си отдъхнат очите, лещите трябва да се свалят.

Второ, за безопасно носене на лещи е необходима грижа със специални средства. В противен случай те се колонизират бактерии, които попадат в очите.

Продължителна работа пред компютър без прекъсване

Гледане в екрана на смартфона или на компютъра с часове. Така може бързо да си докараме сухота и раздразнение на очите, намаляване на остротата на зрението.

Когато дълго гледа в монитора, човек започва по-рядко да мига, вследствие на което повърхността на очите изсъхва и става по-уязвима за инфекции.

При продължителна работа на компютър е необходимо да се правят почивки на всеки час. Да се става, да се ходи навън да гледаме през прозореца и най-вече надалеч.

Ако няма такава възможност е достатъчно да постоим със затворени очи, за да си починат. Но само и да не ги търкаме с ръце.

Ако се преборим с вредните навици описани по-горе, зрението ни ще запази в добро състояние до дълбока старост.