Тънка, нежна и чувствителна, с гъши лапи и със нежелани сенки. Кожата около очите изглежда не така, както ни се иска. Но все пак може да се коригира, ако правилно подходим и се възползваме от препоръките на най-добрите експерти за красота.

Най-важното за кожата около очите

Не е тайна, че кожата на клепачите е най-тънката на лицето, на практика е лишена от подкожна мастна тъкан и затова първа усеща, че възрастта напредва.

При едни жени е светла, сияеща и подхранена, докато при други е с бръчки и с пигментация.

Важна роля в състоянието на кожата около очите играе наследствеността. Гените до голяма степен определят „запасът от здравина” на чувствителната област. Но начинът на живот може значително да подобри положението, но и да го влоши.

Красотата не е само в очите на гледащия, но и в ръцете на всеки един от нас. Как правилно да се грижим за кожата около очите, за да ни радва винаги със своята гладкост, свежест и сияние?

Винаги започвайте с овлажняване

Кожата около очите може да се сравни с плодовете на гроздето. Когато в тях има достатъчно вода, те са ярки и гладки, ако са малко, изсъхват и се свиват.

Качественото овлажняване може не само да поддържа младостта на кожата тук и сега, но и да отложи появата на бръчки в бъдеще.

Използвайте кремове за кожата на клепачите на основата на растителни екстракти, сок от алое вера, пантенол, глицерин и хиалунова киселина.

Ако кожата е предразположена към подпухване – с кофеин, полифеноли екстракт от зелен чай и витамини С и Е. Овлажняващите средства винаги се нанасят по 2 пъти дневно.

Профилактика на бръчки

Освен овлажняващите агенти, в козметиката трябва да присъстват вещества, които създават ефект на подхранена кожа, а също и такива, които стимулират образуването на еластин и колаген.

Идеални резултати могат да се постигнат при използване през нощта на козметика с ретиноиди – производни на витамин А, пептиди и растежни фактори.

В зависимост от състоянието на кожата, а също и от процентното съдържание в козметиката, те могат да служат както като мярка за профилактика, така и като решение за вече появили се бръчки.

Козметика с ретинол може да се закупи в близката аптека, а с третиноин, препарат, който се отпуска с рецепта, получава се от дерматолог.

Така се стимулира образуването на колаген и се повишава плътността на кожата в обработваната област.

Пигментацията под контрол

Синевата под очите или с малки тъмни петна е проявление на хиперпигментация. С тях отлично се справят средствата със съдържание на арбутин, витамин С, екстракт от корен на женско биле и ниацинамид.

Възможно е те да бъдат пуснат под формата на препарат без рецепта или мехлем от аптеката или традиционната козметика.

При избор на средство трябва да се обръща внимание на концентрацията на активни вещества – колкото по-високи са те, толкова по-ефективно и бързо действа препарата.

Нежност и още повече нежност

Кожата около очите е много тънка и затова всяко невнимателно действие може да ѝ навреди, особено ако се повтаря.

Поставянето на контактни лещи и нанасянето на козметика следва да се прави, като се избягва триене и разтягане на кожата, а свалянето на грима – с максимално щадящи средства.

Изобщо не трябва да се използват ексфолианти за кожата около лицето.

Не забравяйте за защита от слънцето

Не трябва да се защитава само кожата около очите, но и около тях. Инвестирайте качествени слънцезащитни очила, които блокират 99% от нежеланите UVA и UVB лъчи.

Помнете, че ултравиолетовите лъчи увреждат клетките на очите и способстват за увреждането на колаген и еластин – структурни елементи, отговарящи за нейната здравина и еластичност.

Ако се пренебрегват слънцезащитните кремове, кожата старее по-бързо, нейното състояние бързо се влошава, затова и цяла година трябва да се използва слънцезащитна козметика.

Оптималното ниво на защита е 30-50 фактор.