Какво представляват топлинните обриви?

Топлинен обрив е общо наименование на редица кожни проблеми, които възникват или се влошават, поради излагане на топлина или прегряване.

Въпреки че най-често се срещат при бебета, може да се появи при хора от всички възрасти.

Топлинни обриви най-често се появяват през летните месеци и особено при влажно време.

Състоянието обикновено бързо отшумява след около няколко часа до няколко дни без лечение. Рядко, топлинният обрив може да се влоши толкова, че да е необходима професионална помощ.

Какви са симптомите при топлинен обрив?

Симптомите на този тип обрив може да варират, като обикновено се проявява като малки, леко подути точки около областите, където косъмчетата пробиват кожата.

Възможно е също така да се наблюдават червени или розови петна по кожата.

Поради различните реакции на кожата, някои хора могат да изпитат силно парене и сърбеж, докато други може да не изпитват никакви дразнещи симптоми.

Важно е да се отбележи, че всяка част от тялото може да бъде засегната от топлинни обриви.

Поради това е важно да се познават областите, които са най-склонни към този вид обрив, за да се предприемат подходящи предпазни мерки. Обикновено обривите се появяват в следните зони:

 1. Лицето, врата и шията: Топлинните обриви могат да се появят около ушите, на вратната област и на задната част на врата, поради топлината, задържаща се около тези части на тялото.

 2. Коремът, слабините и под гънките на гърдите: Топлинният обрив е чест по горната част на корема, около слабините и в областта под гърдите, тъй като тези зони са склонни да задържат повече топлина и влага.

 3. Коленните гънки и задните седалищни части: Тези области на тялото също са податливи на топлинни обриви, особено ако кожата е подложена на множество допирни точки, които задържат топлина и влага.

Какви са причините?

Топлинният обрив в основата си е свързан с функционирането на потните жлези и космените фоликули.

Процесът на потене е нормална функция на тялото, която му помага да поддържа оптимална температура чрез изпарение на потта от повърхността на кожата.

Обаче, когато този процес се нарушава, каналчетата на потните жлези и космените фоликули може да се запушат, пречейки на потта да се изпарява нормално.

Това може да доведе до задържане на потта и влагата в близост до кожата, което създава подходящи условия за развитието на топлинни обриви.

Човешкият пот съдържа висока концентрация на соли и други химикали, които го правят силен дразнител за кожата.

Когато този пот остане задържан близо до повърхността на кожата, сърбеж, парене и раздразнение могат да се появят, създавайки симптомите, характерни за топлинния обрив.

Кожата е чувствителен орган, реагиращ на различни стимули, и запушването на каналчетата може да предизвика неприятни реакции.

Как се лекуват топлинните обриви?

Най-добрият начин да предотвратите топлинен обрив е да избягвате да се изпотявате като стоите на по-хладни места, където има вентилатори или избягвайте тежко физическо натоварване.

Ето няколко начина сами да си помогнете при топлинен обрив:

 • Първо – измийте засегнатата област с лек сапун например с Dove, след това изплакнете обилно мястото с вода и подсушете внимателно с кърпа. Препоръчително е да се миете по няколко пъти на ден и задължително след тренировка, продължително ходене или излагане на топлина.
 • Стойте на хладно и оставете мястото на топлинния обрив открито, за да може да се охлажда.
 • Вземете си душ с хладка вода или вана с хладка вода, като температурата на водата трябва да е около 15-18 градуса.
 • Почивката в аклиматизирана стая с температура около 20-22 градуса е много полезна.
 • Сложете лед на засегнатите зони, но за не повече от 20 минути.
 • Леките кремове с кортизон като хидрокортизон или по-силните кортизонови кремове, които са с рецепта като триамцинолон, са полезни при устойчиви обриви или ако са предизвикани от екзема.
 • Оралните антихистамини като дифенхидрамин или лоратадин могат да намалят сърбежа.
 • Носенето на леки, памучни и абсорбиращи материя ще облекчи дразненето на кожата.
 • Пийте много вода за цялостна хидратация и регулиране на температурата на тялото. Водата спомага за поддържането на по-ниска телесната температура.

Как да се предпазим от топлинен обрив?

 • Дрехите, които носите трябва да са от леки дишащи материи.
 • Избягвайте да носите дрехи от полиестер и найлон.
 • Поддържайте комфортна температура в помещенията, които прекарвате по-голямата част от времето си.
 • Бебета и малките деца трябва да се поддържат сухи и често да им бъдат сменяни пелените и да не се навличат особено през летните месеци, а да им се слагат леки и дишащи дрехи.
 • Не слагайте на кожата мехлеми, вазелини или тежки гримове.
 • Не стойте на много топли и влажни места продължително време.
 • Поддържайте кожата си чиста като измивате кожата си с мек сапун след изпотяване или по-тежка физическа активност.

С цел постигане на оптимално здраве на кожата и предотвратяване на топлинни обриви, е важно да се поддържа редовна хигиена, използвайки подходящи продукти за почистване и подхранване на кожата.

Комбинирането на тази грижа със съобразяване с климатичните условия и използването на дрехи, които позволяват на кожата да "диша", може да помогне значително за предотвратяване на този дразнещ кожен проблем.