Както е известно псориазисът се проявява външна като червени петна по кожата – най-често в областта на големите стави – лактите и коленете, и се причинява от ненормално натрупване на кожни клетки.

Интензитетът на симптомите варира при различните хора, и поне засега това е хронично заболяване, за което няма лек. Но това може да се промени, благодарение на ново лекарство, разработено от американски учени.

След 3 дългогодишни клинични проучвания, 70-80% от пациентите с псориазис, постигнали напълно или почти такова излекуване – впечатляващ резултат за толкова упорито заболяване.

Лекарството се нарича ixekizumab, и се предлага като нова надежда за бъдещото лечение на псориазис, като към момента 3% от населението на света живее с това заболяване.

И не е само раздразнената и зачервената кожа и психическия удар, който нанася, но и болните, които страдат от него са с повишен риск от депресия, сърдечни-съдови заболявания и диабет.

Тази група от проучвания показва не само много високи и постоянни нива на безопасност, но и че благоприятното въздействие на лекарството се наблюдава най-малко 60 седмици, тоест повече от година.

Това, което прави изследването толкова обещаващо е, че броят на хората, които участват е 3736 пациента в зряла възраст в повече от 100 различни места, на които е провеждано в 21 различни държави.

Всички участници имали от умерена до тежка форма на псориазис, което означава, че повече от 10% от телата им били покрити с псориатична плака.

До 60-тата седмица след началото на приема на лекарството, псориазисът бива квалифициран като „изчистен“ или „минимален“ за 76,4 до 81,8% от участниците, в зависимост от изследваната група.

И това съвсем ясно откроява плацебо групата, при която този ефект бил постигнат само при 3.2% от участниците.

Преди 10 години се смяташе, че пълното отърваване от това заболяване е невъзможно, отбелязва един от авторите. И постигнатото с лекарството, което се тества сега, е било направо немислимо тогава.

Въз основа на заключенията от проучването се установява, че около 80% от пациентите реагират много добре на терапевтичното средство, а при около 40% от тези общо 80% заболяването било изчистено напълно.

Ixekizumab действа като неутрализира път в имунната система, за който се смята, че стимулира псориазиса, и лекарството вече е одобрено в САЩ, от Агенцията по храните и лекарствата.

Но са били наблюдавани и някои странични ефекти, сред които намален брой бели кръвни телца, повишен риск от гъбични инфекции и възпаление на червата.

Наблюдението ще продължи и след 60-те седмици лечение, така че учените да могат да разберат по-добре каква е същността на тези странични ефекти.

Този пъти наистина можем да говорим за препарат, който вече ще се използва в медицинската практика, тъй като, както бе отбелязано по-горе, е официално одобрен от американския орган по храните и лекарствата.

Към момента не е известно колко време ще е необходимо, за да мине процедурата по одобрение на лекарството и пред Европейската агенция по лекарствата, и съответно да стане възможно внасянето на препарата и в България, като започне употребата му и при хората, които имат наистина нужда от него.

Тъй като конкретна информация не е налице, можем само да предположим, че за това ще са необходими поне 2 години, но не се съобщава каква е цената му.