Необходимо ли е да се прилага за облекчаване на дискомфорта при бебета?

Темата за поставянето на тръбичка за по-лесно отделяне на газове е тясно свързана с темата за бебешките колики.

Какви са особеностите на използване на тръбичката за газове

Какво представляват бебешките колики

Бебешките колики са поведенчески синдром. При повечето деца започват от 3-седмична възраст и преминават от само себе си на около 3-4 месечна възраст.

Коликите най-често възникват вечер. Бебето плаче, повдига крачета към корема, извърта се без видима причина и се успокоява след кърмене или след дефекация.

Точната причина за поява на коликите не е известна, но е ясно, че те отшумяват без последствия за здравето.

Как да се помогне на детето в тази ситуация

Няма лекарство, което би могло да спре коликите. Какви безопасни методи могат да намалят интензитета на симптомите?

Сред тях са:

  • Препарати за намаляване на подуването. За бебета се използват препарати на основата на симетикон или на семена от копър.
  • Топли компреси на корема – може да се използва грейка с топла, не повече от 38 градуса вода, като е разрешен контактът с кожата само през 3-4 слоя тъкани.
  • Масаж на корема, който включва меки, леко притискащи погалвания по часовниковата стрелка. След масажа могат да се притискат краката към корема, като леко се повдигне дупето на детето.
  • Обръщане по корем – само под надзора на родителите.
  • Използване на пробиотици – препоръката има отношение само към конкретен щам на лактобактериите. В няколко изследвания Lactobacillusreuteri – щам DSM17938, показва ефективност за намаляване на честотата и проявленията на колики.

Какво може да навреди при колики

Не е нужно кърмещата майка да минава на диета – това е абсолютно безполезно. Не е нужно да се прави анализ на изпражненията за дисбактериоза и да се дават на мъника всевъзможни чревни антисептици, сорбенти, пробиотици.

Освен това е безсмислено, скъпо и опасно. Не трябва детето да минава от кърмене с майчино мляко към сухо изкуствено, кърмата е много по-пълноценна за бебетата.

Как може да помогне тръбичката за отделяне на газове

От названието се подразбира, че тръбата служи за отделяне на газове. Възможно е да помогне, когато в червата, и по-точно – в правото и в дебелото, са се натрупали голямо количество газове, които не могат да се отделят, поради спазъм на аналния сфинктер.

Това е напълно нормално за бебетата, тъй като не могат да управляват мускулите на тазовото дъно. Натрупалите се газове предизвикват болезнени усещания, видимо подуване и плач.

Как може да изберем тръбичка за отделяне на газовете на бебето

Обикновено се предлагат два варианта, под формата на дълга и еластична тръбичка или под формата на къса с ограничител от мека пластмаса. Еднозначно се препоръчва втората, тъй като дългата тръбичка може да травмира дебелото черво.

Как се използва тръбичката за по-лесно отделяне на газове

Преди поставянето е необходимо да се направи лек масаж на корема на детето. След това добре да се намаже с крем, вазелин или с масло, края а тръбичката, да се повдигнат крачетата на мъника и внимателно, с въртеливи движения, да се постави тръбичката – внимателно с бавни и въртеливи движения. Оставя се за 5-10 минути и също така се изважда.

Не трябва да се поставя тръбичката за отделяне на газове, ако детето е стиснало аналния сфинктер и не позволява да се продължи напред.

Необходимо е да се изчака, докато се отпусне, и след това да се продължи с поставянето, същото се отнася и за изваждането.

Колко често може да се използва тръбата

Не трябва да се прави при всеки случай на подуване и затрудняване отделянето на газове и на изхождането. Нормално е детето да се напъва, да почервенее при опит да се изходи.

Дайте на детето 10-30 минути да реши само проблема, масажирайте му корема, сгънете му крачетата, обърнете го по корем, дайте му препарати на основата на симетикон. Ако нищо не помогне, то тогава може да се прибегне до използването на тази тръба.