На всички ни се е налагало, по един или друг повод, да запомним по-обемно количество информация. Дали за университет, училище или работа, запомнянето не винаги е лесно.

Комбинирано с натоварено ежедневие, лични проблеми или кратки срокове, понякога ни се струва като мисия невъзможна. Все пак, науката е напреднала доста по този въпрос и от Lechenie.bg успяхме да синтезираме за вас, най-важните и доказали се във времето, способи за запомняне, според учените.

1.Внимавай да не паднеш!

Грешките във вестибуларното усещане за баланс, помагат при бързото запаметяване на големи количества информация. 10-15 минути стоене на 1 крак (или пък на ръце, за по-смелите) преди да седнем над учебниците, значително подобряват способността ни за по-бързо усвояване на информация.

Активирането на този процес се дължи на генерирането на много грешки във вестибуларния ни апарат и трудността, пред която го изправяме.

2. Флаш карти

Сигурно този метод е познат на много ученици, но истината е, че би бил от полза на всеки, който иска да запомни точни факти, имена или събития. Просто вземете от малките лепящи листчета, като от едната страна напишете дата, име, година, а от другата- събитието.

По този начин, след кратко отмятане на листчетата и малко усилие, ще усетите как информацията, се „залепя“ за съзнанието ви.

3. Ще ти върви по вода

Множество проучвания са доказали, че добрата хидратация, по време на учене, увеличава значително шанса да запомните информацията, която четете

4. Говори си сам

Това е един от най-популярните методи за усвояване на нов материал - да го четеш на глас. А ,когато след като си го прочел, се опиташ и да възпроизведеш запомненото на глас, шансът мозъкът ти наистина „да чуе“ теорията се увеличава десетократно.

5. Свеж дъх

Сигурно, на доста от четящите, този метод ще се стори леко откачен, но истината е, че според доста учащи се, той работи. Приложим е, главно по време на изпити.

Докато учите можете да дъвчите дъвка с по-силен вкус. По време на изпит, вземете от същия пакет дъвки. По този начин, мозъкът си припомня познатият вкус, а покрай това, може и да ви подсети за някой-друг факт.

6. Да предадеш наученото

Сигурно много от нас, като малки, са си представяли как са учители и са го включвали в детските си игри. Ами припомнете си бързо тази игра и си представете как трябва да преподавате това, което всъщност се изисква да запомните. По този начин, ще успеете да синтезирате информацията, така че да е разбираема и за други хора.

Така освен, че ще се постараете да я запомните по-добре, ще репетирате и за представянето ѝ пред колегите, ако се наложи.