Продължава низходящият темп на заболеваемостта от COVID-19 у нас, за предходните 24 часа новите заболели са 24, като при 10 от тях се е наложило постъпване в болница.

В 23 области няма потвърдени нови заразени за изминалото денонощие. Основната част от новите заразени отново са от София 16, 4-ма са от Ямболско, 2-ма са в Сливенско и по 1 в област Кюстендил и в Пазарджик.

Намаляват настанените в болница с COVID-19

Продължава тенденцията за намаляване на броя на хоспитализираните с COVID-19, от близо 320, те намаляват до 299, което е още доказателство за затихване на епидемията у нас.

През последното денонощие 11 са новите заразени жени, 13 са мъже. До 18-годишна възраст от началото на епидемията у нас са потвърдени 133 случая на заразяване, като за последното денонощие няма нови с COVID-19 деца и тийнейджъри.

2-ма са заразените медици на 18 май, като техният общ брой се увеличава до 242, но немалка част от тях вече са излекувани.

1 лекар от софийска болница и 1 медицинска сестра от Ямбол, най-вероятно от МБАЛ Св. Пантелеймон са заразените медицински лица за изминалото денонощие.

За първи път от началото на епидемията у нас излекуваните са повече, отколкото са новите заразени.

34 са преборилите инфекцията срещу 24 ново заразени, това е най-явното доказателство за затихване на епидемията у нас, тъй като намаляват активните случаи и ако до вчера бяха малко над 1500, днес са по-малко.

РЗИ София са подали най-много данни за излекувани, които са на домашно лечение – 18 случая, като общият им брой достига 645, повечето са мъже – 363 срещу 282 жени. Средната възраст на излекуваните е близо 48 години.

2 жертви през изминалото денонощие, преобладават мъжете

За съжаление, изминалото денонощие не се размина и без случаи на летален изход, при които има лабораторно потвърден коронавирус. Касае се за мъж на 79 години и за жена на 93 години, която е постъпила в общинската болница в Лом от Дома за възрастни хора в гр. Кула.

У нас случаите на летален изход са повече при мъже с коронавирус, отколкото при жени – 73 на 37, така е и навсякъде по света, в унисон е със смъртността и в останалите държави.

Главният държавен здравен инспектор тази сутрин съобщи, че е била проведена среща между директорите на лечебните завадения в София, както и с РЗИ, на която е взето решение при този малък брой нови заболели, приемът при необходимост с COVID-19 да се осъществява от 7-8 болници, които и досега работят с такива пациенти. Това са ВМА, Пирогов, Инфекциозна болница, 2-ра градска, Св. Анна.

Останалите болници ще могат да възобновят нормалната лечебна дейност, плановият прием, които бяха отлагани повече от 2 месеца.

Държавният инспектор прикани всички, които са с хронични заболявания, и досега са отлагали извършването на терапевтични процедури, да се обърнат към своите лекуващи лекари, за да може да бъде продължено лечението и да се избегнат сериозни усложнения, поради непроведена своевременно терапия.

В болниците, които се приемат заразени с коронавирус, има обособени специализирани отделения, достъпът е контролиран, избегнато е смесването на потоци пациенти, затова всички, които са отлагали планово лечение, вече могат да потърсят медицинска помощ, без да се притесняват от заразяване.

Защо лекарите не трябва да се обвиняват за заразяване с COVID-19

Главният държавен здравен инспектор обърна внимание и критиките, които са основно в социалните мрежи по отношение на лекари и друг здравен персонал как са допуснали да се заразят така.

Броят на заразените медицински лица у нас е 11% от общият брой на потвърдените случаи, което съотношение е напълно съпоставимо с това на други държави в Европа, където дори е малко по-високо – 13%. Средният процент варира от 6% в Германия до 29% в Ирландия.

Не може да се избегне този ефект на заразяването на медицинските лица, дори и при строго спазване на всички правила.

Установено е, че дори и стриктното спазване на всички мерки за недопускане на разпространение на инфекциозни заболявания, се предотвратяват само 30% от вътреболничните  инфекция, в останалите 70% от случаите все пак се стига до такива.

Масовото затваряне при огнище на коронавирус неефективно

Равносметката на главния инспектор е, че масовото затваряне не е ефективно, тъй като възникват сериозни проблеми, включително и хуманитарни, а вирусът продължава да циркулира с още по-голяма сила вътре в затворения квартал.

Много по-ефективно е ограничаването на инфекцията, когато се работи на ниво семейство, домакинства или пък ограничаване на достъпа до район вътре в квартала, който е огнище на инфекцията.

Д-р Кунчев отрече масовата дезинфекция и пръскането навсякъде с дезинфектанти, още по-абсурдно е да се провеждат такива мероприятия с хеликоптер. От години у нас има фирми, които извършват дезинфекция, знаят как се прави така че да е ефективно, това с хеликоптера, което беше обявено в Ямбол, е по-скоро като художествена самодейност, според главния държавен здравен инспектор.

От оперативния щаб дадоха и информация за епидемиологичната обстановка по света, като най-много случаи на летален изход за последните 24 часа има в САЩ – 342, Бразилия – 252, след това по този показател е Великобритания и Италия.

Предвижда се отваряне на граници още до края на месеца

На Балканите почти няма промяна в епидемиологичната обстановка, най-много са новите заразени в Турция – над 1100, в Сърбия също съвсем не са малко за 24 часа – 89 случая.

Гърция съвсем скоро може да обяви край на епидемията, тъй като вече повече от седмица отчита минимален брой нови случаи, за 18 май те са само 2.

По повод затихване на епидемията не само у нас, а и на Балканите, се предвижда разхлабване на граничния контрол и евентуално отпадане на задължителната 14-дневна карантина при завръщане от съседните държави – Гърция, Сърбия, Македония и Румъния още до края на месеца.

От средата на юни пък се предвижда и възобновяване на свободното движение в рамките на целия ЕС, така би трябвало да бъде спасен туристическият сезон, който обаче ще започне доста по-късно.

У нас още днес трябва да бъде взето решение кога да бъдат отворени детските градини, в събота премиерът обяви, че това може да стане още преди 24 май.

Изчаква се заповедта на здравния министър около обяд, тъй като преди това трябва да бъде проведена среща, на която да се уточнят някои детайли.