Астмата е заболяване, при което се възпаляват дихателните пътища. Сред най-често срещаните симптоми на болестта са кашлица, хрипове, недостиг на въздух или стягане в гърдите.

Обикновено причините за поява на болестта са наследствените фактори или околната среда. Състоянието може да се повлияе от терапия.

Сред най-разпространените рискови фактори за развитие на болестта са някои атопични заболявания (сенна хрема или атопичен дерматит). Те могат да повишат риска от развитието й 3-4 пъти.

Случаите на болни от астма нарастват през последните години. Учените предполагат, че има връзка между епидемията от затлъстяване в развитите страни. При децата се наблюдава връзка между развитието на болестта, индивидуалното им развитие и елементи на околната среда.

Ако по време на бременността или след раждането, майката все още е пушач, има голяма вероятност детето да получава астматични пристъпи. Основни причини за болестта могат да бъдат замърсеният въздух, повишените атмосферни нива на озон, вирусни инфекции и дори стрес.

Ако в ранна възраст децата са подложени на лечение с антибиотици, това може да бъде причина за нарушения в чревната флора и проблеми с имунната система. Децата, които са предразположени към атопични заболявания са изложени на риск от поява на различни алергии или астма.

Ново проучване показва, че травма в детството като развод, насилие, смърт на близък роднина или приятел оказва влияние, като повишава риска за развитие на болестта.

Д-р Джеймс Съблет е президент на Американския колеж по алергии, астма и имунология. Според него още в ранна възраст децата са податливи на редица неблагоприятни фактори, на които могат да бъдат изложени дори в домашна обстановка като тютюнопушене, стрес или насилие. Голяма част от децата с висок рисков фактор са идентифицирани и обгрижвани от експерти в областта на проблемите, свързани с астма.

Изследователите провеждат анкета с родителите на повече от 92 000 деца под 18-годишна възраст. Те откриват, че около една трета от децата са преживели поне едно травматично събитие. Според данните от изследването, травмите значително увеличават вероятността детето да развие астма.

Според проучването всяко едно от четири деца е преживяло поне пет травми и те са причина за поява на астма, в сравнение с 12% от тези, които не са претърпели някоя от тези травми. Те се получават от домашно насилие, развод, раздяла на родителите, съжителство с психично болен човек, бивш затворник или смърт на близък.

В България през последните десетилетия, броят на децата, страдащи от алергии и астма драстично се е увеличил. През 2001 г. данните от Националния статистически институт показват, че 11% от подрастващите на възраст между 0 и 11 години, са диагностицирани с астма, докато през 1969 г., са регистрирани по-малко от 1% случаи с такава диагноза.

Трябва да се има предвид обаче, че тези данни не са напълно достоверни, понеже в голяма част от случаите методологията на изследванията е различна. Въпреки това, те показват рязкото повишаване на броя на заболелите. В проекта „ALLHOME” през 2004 г., участват 8% от родителите на децата, живеещи в Бургас и София, като малчуганите са на възраст между 2 и 7 години.

Според данните, само за последните 12 месеца 30% от децата на тези родители са диагностицирани с астматични симптоми, сред които са свистене в гърдите или свиркащо дишане.