След като се консултира с лекар, китайско семейство открива, че новороденото им дете страда от вродена деформация – липса на ректум.

Новината шокира родителите, а четиримесечният им син трябва да бъде подложен на спешна хирургична операция, която да отстрани вродената деформация, причина за затруднено отделяне на екскрементите.

Каква е причината за деформацията?

Ректалната атрезия (атрезия – е вродена липса на естествен отвор), представлява малформация при раждането, в която аналния отвор не се образува правилно или напълно липсва. Новородените, при които се наблюдава ректална атрезия, не могат да се изходят нормално.

Тя засяга около 1 на всеки 5000 бебета. В голяма част от случаите, бебета, които се раждат с подобни деформации, могат да страдат и от проблеми на пикочните пътища, половите органи или гръбначния стълб.

За да се излекува, новороденото трябва да се подложи на хирургична намеса, за да се създаде нормален анален отвор, през който да преминават изпражненията. Ректалната атрезия може да причини трайни затруднения с контрола на червата, включително запек и инконтиненция.

„След като в продължение на четири месеца новороденото момче е имало проблем с изхождането, медицинският преглед установява, че детето е родено без ректум“, съобщават от „Central European News (CEN)“.

Хуанг Чанг е подложен на операция, която ще коригира деформацията, непозволяваща да се отделят твърдите вещества от организма.

Майката на Хуанг, Шан Чанг, споделя, че след раждането на първото им дете никой не е забелязал проблема, първоначално всичко е изглеждало наред и никой не е заподозрял за наличието на такава деформация. Когато момчето става на четири месеца, родителите забелязват, че то има затруднения с изхождането и че плаче продължително.

Едва тогава те се обръщат към съответните специалисти. Хуанг е подложен на три възстановителни операции в продължение на шест месеца.

Говорителят на болницата съобщава пред „Central European News“, че първоначално на момчето е направена колостомия, за да могат да преминат твърдите вещества. След това хирурзите са направили съкращаване на аналната област, за да върнат ректалната торбичката на място и да се създадат анален отвор.

Какво представлява колостомията?

Колостомията е вид хирургическа процедура, при която се създава отвор наречен стома. Стомата (вид изкуствен отвор) може да бъде временно или постоянно решение на проблема. Обикновено при възрастните нуждата от подобна оперативна намеса се налага при заболявания, свързани с тежки нарушения при дебелото черво. Сред най-често срещаните причини са рак на дебелото черво, болестта на Крон и дивертикулит.

При децата основна причина за хирургична намеса са деформациите при новородени или болестта на „Хиршпрунг“. Тези редки генетични заболявания изискват поставянето на колостомия. Характерно за този тип болест е липсата на някои нервни клетки, които оказват влияние на дебелото черво и лесно причиняват запушване.

Подобни процедури винаги имат висок рисков процент, но операцията на Хуанг преминава успешно, без допълнителни усложнения. Лекарите имат оптимистични прогнози за развитието му. Според тях, Хуанг Чанг ще води напълно нормален начин на живот.

Родителите на Чанг, споделят, че в продължение на още няколко месеца колостомията ще остане на мястото си, но са щастливи, че синът им ще се излекува.