Какви ли не разговори не се водят по темата за климатичните промени? И сякаш точката, от която няма връщане назад, вече е премината. Светът отива към унищожение, няма какво да се направи.

Всъщност подобни изявления са по-скоро политически игри, блъфове или хипотези, доказателства за които се очакват вече повече от десетилетие. Все още обаче няма такива.

За сметка на това има напълно реални последствия от климатичните колебания. И на тях трябва да се обърне внимание още днес.

Как влияят климатичните промени на ежедневието ни

Климат и здраве

Влиянието на климатичните промени не може да се отрича. Повишението на температурите е свързано с увеличаване и на други показатели – открита е, например, връзка между горещите летни дни и нарастване на броя на болните от сърдечно-съдови заболявания, както и на страдащите от проблеми с дихателната система.

Неслучайно лекарите препоръчват на тези, които страдат от хипертония, стенокардия и други болести на сърцето, да си стоят на хладно в горещите летни дни.

През лятото все по-често се регистрират случаи на заболявания, предизвикани от инфекции, които се предават от насекоми и кърлежи.

Ако в миналото Лаймската болест беше рядко явление, през последните години броят на разболелите се от нея нарасна значително.

Това се отнася и за другите кърлежови инфекции. Периодът с високи температури става по-продължителен и затова се увеличава вероятността от среща с хапещи и пълзящи преносители на инфекции.

Има обаче и други моменти, на които досега не се е обръщало внимание. Става въпрос за нещастните случаи, травми, нападения, удавяния, опити за самоубийство и т.н.

Анализът на статистическите данни показва връзка между необичайно високата температура и повишените показатели на смъртност от причини, които не са свързани нито с инфекции, нито с кръвно налягане, нито с обостряне на астма.

Американски изследователи предполагат, че повишаването на месечната температура с 1,5 градуса води до увеличаване на смъртните случаи от травми 1600. По-голяма част се регистрират при мъже на възраст от 15 до 65 години.

Защо мъжете страдат повече от жегите? Няма никаква тайна в това. Причината е, че мъжете по-често получават травми, стават жертви на нещастни случаи и на други фактори от външен характер. Промяната на климата – това е само един от тези фактори.

Високи температури – повече травми, удавяния и катастрофи

Това засега само може да се предполага, тъй като досега взаимовръзката е открита, но не е обяснена в пълнота.

В горещите летни дни хората повече контактуват, прекарват повече време навън. По-високите от обичайното температури предизвикват влошаване на здравословното състояние, което на свой ред води до нарастване на агресивността и склонността към авантюристични постъпки.

Шофьорите са по-раздразнителни и нарушават по-често правилника за движение по пътищата. Това води до нарастване на случаите на травми, получени при пътно-транспортни произшествия.

През летните месеци по-често избухват конфликти на битово ниво, има данни за увеличаване на броя на нападенията в периодите на анормална жега.

Пие се повече алкохол, когато е топло, който действа по-силно, а това води до нарастване на ПТП при шофиране в нетрезво състояние, на битовите травми по невнимание, както и на криминалните прояви.

Необичайно топлото време е свързано и с увеличаване на случаите на опити за самоубийство. Тази взаимовръзка е открита от американски учени.

По съвсем разбираеми причини – при по-горещо време и случаите на удавяне са повече.

Всички искат да се освежат в най-близкия водоем – река, язовир, които са неохраняеми, но това невинаги завършва добре. Особено ако бъде добавено действието на алкохола.

Страдат не само възрастните, но и децата, които при горещо време също искат да са във водата.

За малко дете е достатъчно да остане само за минута без надзор до голям съд, пълен с вода, и може да стане голяма беля.

С какво могат да са от полза подобни изследвания

Според учените установяването на взаимовръзка между глобалното затопляне и нарастването на травматизма ще позволи да бъдат предприети по-ефективни мерки за безопасност.

Вероятно в периоди на повишения на температурите местните полицейски органи могат да усилят контрола за спазване на Закона и правилника за движения по пътищата, както и да се вземат мерки за подобряване на водното спасяване.

Стартирането на информационна кампания за опасностите, които крие къпането неохраняеми водоеми, както и курсовете по плуване за всички деца, биха били от голяма полза за предотвратяване на случаите на удавяния през летните месеци.

У нас няма практика да се назначават спасители на язовири и реки. Охраняеми зони за плажуване има само по морето, задължително има спасител и на обществените басейни.