Изследване показва, че тренировка на обонянието помага за справяне с паросмия – едно от нарушенията, които могат да се развият след прекарана инфекциозна болест. Научният труд е публикуван в списание Laryngoscop.

Какво е това паросмия

Паросмия се нарича изкривяване на обонянието – при него хората възприемат миризми не така както преди. Човек с паросмия може да чувства миризми, но те стават други, често неприятни. Това състояние се развива след прекарани инфекции и травми.

Списание The BMJ привежда като пример американският лекар инфекционист Джинифър Спайсър, за който по време на оздравяването след новата коронавирусна инфекция кафето, виното и другите хранителни продукти започнали да му миришат на бензин.

Паросмията самостоятелно отшумява или минава с времето. За да я понесем по-лесно, е препоръчително да яде в прохладна стая, да избягваме пържена храна и яйца. Това са най-честите провокатори на това състояние, да предпочитаме храни с неутрална миризма.

Един от методите за лечение на паросмия – това е тренировка на обонянието.

Ефект на тренировка на обонянието

Международна група учени наблюдавали 153-ма души с понижено или с изменение на обонянието след прекарани вирусни инфекции.

Тренировката на обонянието се състояла в редовни – по два пъти дневно, опити да се различат 4 различни миризми за няколко месеца.

За експеримента били използвани аромати от евкалипт, лимон, роза, канела, шоколад, кафе, лавандула, мед, кимион, ягоди.

Учените подчертават, че това е лесен метод без странични ефекти.

Проверката на обонянието се е провеждала в началото на изследването и след 6 месеца. Тренировката дава клинично значими резултати – нейното приложение е свързано с подобряване както на обонянието, така и непосредствено на способностите да се различават миризми.

Този метод на лечение може да помогне на хората да се върнат към нормалното възприемане на миризми след вирусната инфекция.

Най-изразителният ефект от лечението учените установяват при хора с най-големи нарушения на обонянието в началото на изследването. Също така те отбелязват, че добрите резултати са постигани при възрастни хора.

Това изследване е проведено преди началото на COVID-19 пандемията, но те са убедени, че то ще е полезно и за хората, които са загубили обоняние в резултат на коронавирусната инфекция.