Обещаното преди повече от седмица дарение на предпазни средства от Турция се очаква да пристигне до часове във ВМА и да се започне разпределението от здравното министерство.

Лечебна молекула срещу коронавирус българска разработка

На проведения брифинг на Националния оперативен щаб бе обявено, че българска фирма разработва от няколко години лечебна молекула, която унищожава коронавирусите.

В момента се провеждат тестове в САЩ и в Белгия, които се очаква в рамките на около 2 месеца да приключат и да може да започне да се използва реално като ефективно лекарство срещу коронавирусна болест.

Премиерът е обещал да съдейства чрез контакти в Европа и САЩ, за да се ускорят процедурата, по която ще премине лечебната молекула, предвид създалата се извънредна ситуация.

На брифинга от институт на БАН представиха иновативни маски, които могат да предпазват от заразяване с COVID-2019, тъй като са с филтър от наночастици активен въглен, който не пропуска вируса да стигне до устата и до носа.

Очаква се първите предпазни маски българско производство да бъдат пуснати на пазара до няколко дни. Първоначалната цена, която бе съобщена е 9 лв. за кутия от 100 броя.

Здравно министерство започна да изкупува предпазни маски, които ще се използват за снабдяване на всички държавни институции.

Влизаме с маски във всички държавни институции

Дадени бяха указания всички граждани да влизат само с предпазни средства в сградите на държавни и общински органи. Редица институции публикуваха указания относно ограничения за достъп до техни сгради.

От пресслужбата на Министерски съвет съобщиха, че в 18 часа ще се проведе Европейски съвет чрез онлайн връзка на живо, на който евролидерите ще обсъдят общи мерки за борба с коронавирусната инфекция.

Основната причина е намерението на редица държави членки на ЕС да осигурят данъчни облекчения и субсидии за бизнеса за справяне с икономическите последствия на вируса.

Това може да доведе до значително раздуване на бюджетните дефицити, което излиза извън рамките на договорите за функциониране на ЕС за не повече от 3% от БВП на съответната държава членка, затова и среща съпротивата на ЕК.

В Европа ситуацията с COVID-19 се подценява на най-високо ниво

Засега предприетите мерки от държавите членки се оценяват като изключително разнопосочни.

Рязкото нарастване на броя на заболелите в Италия и достигането на рекордни за Стария континент нива се смята, поне за сега, само за проблем на правителството в Рим, но не и на останалите страни членки.

Пример за такова едностранчиво решение е отказът на канцлера на Германия да приеме предложението на здравния министър да забрани масовите мероприятия на закрито, при които се очаква събиране над 1000 души.

Причината е предстоящият Конгрес на управляващата партия на Германия, на ХДС, на който се очаква да присъстват 1001 души.

Основен аргумент за отклоняване на предложението на здравното министерство на Германия е, че макар и болните да са много – над 1200, починалите били само двама.

Това показва подценяване на сериозността на ситуацията на най-високо ниво и липса на политическо разбиране до какво може да доведе отказът от прилагане на ограничителни мерки.

Действия на властите в КНР и в Турция - пример за подражение

Европейските лидери изобщо не желаят да се поучат от действията на властите в КНР.

Предприетите още в края на януари незабавни стриктни мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19, които включваха прекратяване на транспортното съобщение и забрана за напускането на градовете, в които има заразени, доведоха до значим спад на броя заболелите в Китай едва сега.

Училищата в КНР са затворени от вече почти месец, но ефектът бе постигнат и разпространението на вируса бе спряно.

Ограничителните мерки засегнаха почти 1 млрд. души, бяха взети незабавно и дадоха резултат, макар и не веднага.

Стъпка в правилната посока е мярката на Испания да отмени всички полети до Италия и обратно за следващите 14 дни.

За пример се дава Турция, където още през януари бяха монтирани термокамери по летищата и досега в югозападната ни съседка, чието население е близо 80 млн. души, няма нито един потвърден случай на коронавирусна болест. Сравнително лека мярка, която може би не допусна разпространението на вируса.

Подценяване на коронавируса от известни личности и у нас

У нас също се наблюдава една тенденция главно в социалните мрежи да се подценява ситуацията и да се гледа твърде повърхностно и лековато на проблема с високата заболеваемост от COVID-19 в ЕС.

Редица публични личности с голям брой последователи публикуваха, че коронавирусната болест не била изобщо опасна, това била излишна истерия, нямало нужда от подобни мерки, от малария починалите били в пъти повече и т.н. Разбира се, публикациите срещнаха одобрението на немалко хора.

Подобно мнение показва повърхностно познаване на проблема, предпазни мерки, следва да бъдат взети, тъй като ако не бъде направено, можем да се озовем в ситуацията на Италия, при която да се наложи цялата държава да бъде поставяна под карантина.

Може да се наложи да търпим и редица други ограничения само защото мерките не са били взети своевременно.