Да си активно спортуваща жена не е никак лесно. Освен, че трябва да вместваш тренировките в напрегнатия си график, да харчиш допълнително пари за удобни дрехи за трениране и да се лишиш от някоя и друга пиянска вечер с приятелки в местния бар, трябва да се съобразяваш и с ежемесечния си приятел – а именно женският цикъл.

Много е говорено, се говори и ще продължава да се говори за това определено време от месеца. Въпреки че съществуват някои щастливки, върху които обилното кръвотечение не оказва особено голям ефект, повечето жени не могат да се похвалят с такъв късмет.

Широко разпространени са симптоми като огромно повишаване на апетита, раздразнителност, емоционалност, адски болки в коремната област, подуване, подпухване, задържане на вода, пристъпи и изблици на гняв, изключителна интензивност, засилена чувствителност и др.

Това е често оправдание на много представителки на нежния пол да пропуснат посещението във фитнес залата и да останат у тях, гледайки следващия епизод на осми сезон на любимия им сериал, тъпчейки се с чипс и шоколад, чакайки да дойде любимия, за да ги гушне и да могат да му се развикат и да освободят натрупаните емоции, вътре в тях.

Но това често се оказва доста по-лошия вариант и голяма грешка.

Всъщност научно доказано е, че тренировките по време на цикъл са доста по-ефективни в отпускането, за разлика от безкрайните караници и могат да допринесат изключително много за по-нормално състояние.

Има и доста митове, които съществуват по тази тема. Може би най-широко разпространеният е, че вдигането на тежести и натоварването на тялото представлява потенциална заплаха за здравето.

Научно доказано е, че хормоналните промени, настъпващи в организма на жената по това време не пречат ни най-малко по никакъв начин и тренировките са нещо абсолютно безопасно и естествено нещо.

Всъщност те не само нямо да навредят на женското тяло, но и ще му помогнат. Направено е изследване, което показва, че менструалните болки намаляват значително при силови натоварвания.

Също така, е всеизвестно, че тренировките карат тялото да отделя повече ендорфин – хормона на щастието – нещо, от което никоя жена не би отказала да се възползва, особено по това време.

Нещо друго – тогава всъщност стават едни от най-добрите тренировки, защото женската сила е повишена и тялото може да понесе по-голямо натоварване.

Поради тази причина, тези ефектът от такива тренировки е завишен. Освен това е известно, че физическата активност има свойството да убива апетита – а това би било изключително полезно за жената, тъй като неутолимия й глад често я прави все по-изнервена и изнервена.

Все пак, преди тренировка по време на цикъл е важна правилната подготовка. На първо място – осигурете си добра и сигурна защита.

Никое момиче не би искало, докато прави клекове и се старае да изглежда секси, да се образува червено петно на дупето й. Най-малкото би било доста неловко.

Също така си облечете удобни дрехи – клиновете не се препоръчителни през този период, тъй като са направени да очертават – а ако използвате превръзка, тя няма как да бъде скрита с клин и със сигурност няма да е приятна гледка.

Нещо друго, което не бива да се пренебрегва е това да тренирате правилно. Тренировките за корем по това време на цикъл не са препоръчителни, тъй като се чувства особен дискомфорт. По-скоро наблегнете на долна част и леко кардио.

Плуването е особено препоръчително. В никакъв случай не пропускайте загрявката и разтягането, тъй като това може да доведе до травми! Стречингът е от изключително значение.

Най-важното е да се научите да слушате тялото си. Няма да ви навреди, ако пропуснете една-две тренировки, докато сте в цикъл, ако то ви показва, че се нуждае от почивка.

Но ако просто си търсите извинение да не се поизпотите – спирате огромен прогрес, за което после бихте съжалявали.