Занятията със спорт днес са популярни. И много от нас смятат, че тренировката е възможна само във фитнеса, тъй като там има условия. Но това просто действие като ходенето също се отнася към групата физическите тренировки.

Къде е обаче по-добре да го усвояваме – в парка или на бягащата пътека

Ходене – един от най-полезните видове ходене. Само 30-60 минути от това упражнения помагат в борбата с наднормено тегло, укрепват мускулите и повишават издръжливостта.

Също ходенето може да способства за намаляване на риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания, рак на млечната жлеза, на дебелото черво, захарен диабет и инсулти, намалява повишената тревожност, помага за концентрацията и за намаляване на стреса.

Основното предимство на този тип натоварвания е достъпност, можем да се разходим, където поискаме или да се възползваме от тренажор.

Как да се подготвим за тренировка

Когато практикуваме ходене с лечебно-профилактична цел, е необходимо да спазваме редица мерки за безопасност, обувките трябва да са подходящи по размер и комфортни, дрехите трябва да се избират от лека спортна тъкан, да се използват специални средства при слънчево време.

Макар и ходенето да изглежда като напълно естествено движение, то също има своя техника на изпълнение на движенията.

Затова преди тренировка е желателно да се консултираме с инструктор и с лекар, да се направи проверка на противопоказанията, да се определи оптималната скорост и продължителност.

Следва да се спомене за теорията, която помага да се спестят сили, и да се увеличи скоростта.

Движенията на ръцете трябва да балансират тези на краката – ръцете се свиват в лакътя до 90 градуса, при крачка напред, ръката се изнася в тази посока, но от противоположната страна, гърбът се държи изправен, подбрадичката се държи паралелно на пода или на земята.  

Къде е най-добре да ходим

Еднакво полезно е ходенето и на открито, и на бягащата пътечка, въпреки това съществуват редица особености при всеки вид натоварване.

При ходене на бягаща пътечка мускулите се напрягат по-малко, отколкото например, в парка.

Тялото получава по-малко натоварване – ходенето на чист въздух предполага неравни повърхности, навеждания, качване по стълби, които по различен начин въздействат на мускулите. Освен това навън можем да се движим в различни посоки, метеорологичните условия, например, вятърът също увеличава натоварването.

По време на ходене по пътека нейната лента помага краката да се върнат назад, тъй като мускулите се активират по-малко. По време на занятия често на пътеката възниква изкушение да се хванем за дръжките. Това не само води до намаляване на натоварването, но и намалява контролът на стойката.

Понякога при завършване на тренировката може да възникне световъртеж – системата на равновесие се връща към работа, тъй като по време на занятия нейната функция се изпълнява от дръжките.

Има и предимства при занятия на тренажор. Пътечката позволява да се проследи прогреса или да се контролира изпълнението на интервалната тренировка – всичко това води до укрепване на сърдечно-съдовата система.

Ходенето в парка позволява осигурява разнообразно и активно физическо натоварване. Такива занятия могат да са по-сложни, мускулите се напрягат повече, но едновременно с това е по-трудно да се оцени ефективността на тренировката. А ако за разходката вземем и щеки за скандинавско ходене, то в занятието ще бъдат въвлечени голямо количество мускули.

Във всеки случай ходенето ще е само от полза. Какъвто и вид ходене да изберете, най-важното е да се ходи.

Редовно правило подбраното физическо натоварване, това е гаранция за запазване на здравето. А подбирането на правилния вариант за тренировки е възможно винаги спрямо настроението и по собствено желание. Също така и комбинирането на тези методи за физическа активност не е забранено от никого.

Напротив препоръчва се. Например, ако навън е много студено, и имаме на разположение бягаща пътека, то можем да се възползваме от нея, и да тренираме.

Ходенето е естествено движение, на което си учим от самото си раждане, и именно този тип движение, практикувано редовно, може да ни осигури добро здраве дълги години.