Учени от Калифорнийския университет смятат, че целта на съня се променя с напредването на възрастта.

При бебетата мозъкът расте по време, а при големите се почиства

При бебетата по време на сън мозъкът се изгражда, а при възрастните тези процеси се преустановяват, и сънят е необходим за очистване на мозъка от „отпадъка”.

Експерти от различни области на научното знание – невробиология, математика, статистика, анализирали повече от 60 изследвания, провеждащи се с участие на хора и животни.

Оказва се, че при всички видове на Земята намалява фазата на бързия сън с напредването на възрастта. През първите 2,5 г. от живота на човек, и еквивалентни периоди от време при други животни, те намаляват максимално.

Така, новородените прекарват във фаза на бърз сън приблизително половината от времето, докато спят. Към 10-годишна възраст, този показател намалява на 25%, а при хора над 50 г. – до 15%.

Изследванията показват, че през първите 2,5 г. мозъкът на бебето расте много бързо. По време на фазата на бързия сън, когато човек вижда ярки сънища, младият мозък е зает с образуване на нови синапси – контакти между невроните, строителство и развитие на невронни мрежи.

Мозъкът се възстановява след 2,5 г. по време на сън

След достигането на 2,5 г. на организма сънят се превключва от изграждане на мозъка към поддържане на неговото функциониране и възстановяване на уврежданията, включително и очистване на мозъка от биологичен отпадък.

При недоспиване мозъкът не се възстановява пълноценно, това повишава риска от невродегенеративни заболявания.

Затова трябва да правим всичко възможно, за да си осигуряваме достатъчно време за сън или ако е невъзможно в по-млада възраст, то след навършване на 40 г. трябва да си подредим живота си така, че да можем да си лягаме по на време и да спим поне по 7 часа на денонощие.

Повечето хора си оставят и работа за вкъщи и продължават да изпълняват служебните си задължения до малките часове на нощта, което е пречка за пълноценния сън, а това може да ни създаде много проблеми със здравето при напредване на възрастта.