Централна серозна хориопатия – това е относително рядко заболяване на ретината на окото. Но засяга и млади хора и може да доведе до сериозни последствия. Какви са причините за тази болест, симптоми и лечение?

Разпространение на болестта

Централна серозна хориопатия заема четвърто място по честотата, в която се среща сред всички заболявания на очното дъно. Отстъпва на възрастовата макуларна дегенерация, диабетна ретинопатия и оклюзия на централната вена на ретината.

Развива се при здрави хора на възраст от 20 до 50 години. Мъжете боледуват 3 пъти по-често от жените. При нежната половина на човечеството най-често се развива при бременност.

Първоначално страда едното око, но заболяването е възможно да рецидивира. Затова след няколко години болестта може да се прояви и на второто око. Така се случва в 40% от случаите.

Дисбаланс на хормоните като вероятна причина

Причините са изучени недостатъчно, тъй като заболяването е рядко. Основната роля принадлежи на излишъка от хормони в кората на надбъбречните жлези – кортикостероидите. Не е важно, синтезира ли се излишъка от самия организъм или се въвежда под формата на лекарство.

При хората, подложени на хроничен стрес, тези хормони се образуват в излишък. Затова при тях заболяването се развива по-често. В рисковата група са и тези болни, които са принудени постоянно да приемат тези хормони по медицински показания.

Интересно е, че при развитие на болестта при бременни минава от само себе си към момента на раждането или в първия месец след него. Изследователите свързват този факт с рязко повишаване на кортикостероидите при бременност.

Има предположения, че виновен е излишъкът на друг хормон, образуван в кората на надбъбречните жлези – алдостерон. Традиционно лекарите препоръчват да се избягва никотин, прекомерно количество за профилактика на развитие на това състояние. Но ясни доказателства за връзката на тези вещества със заболяването засега няма.

Симптоми на хориопатия

Различава се остра и хронична форма на заболяване. Първата е по-характерна за млади хора. При нея е възможно да протече произволен регрес на заболяването в рамките на 3-4 месеца. Това се случва в 80-90% от случаите.

При остра форма пациентът обръща внимание на появата на петна направо пред очите. По-забележимо е само в утрешните часове и при мигане. Едновременно могат да безпокоят изкривяване на контурите на предметите, нарушаване на нормалния цвят или изменение на размера.

Остротата на зрението най-често до 50-70%, но може да се коригира чрез малко събиращо стъкло. Това е свързано с локално удебеляване на ретината и изменение на фокусното разстояние.

Диагностика

За потвърждаване на тази диагноза е необходимо не само лекар, но и съвременно оборудване. След измерване на остротата и полезрение се провежда с преглед на очното дъно с широка зеница. При необходимост лекарят може да назначи допълнителни прегледи и изследвания.

За допълнителна оценка на зрителните функции се използва микропериметрия. Това е изследване на светочувствителността на макуларната зона.

Лечение и профилактика на рецидиви

При открита за първи път централна серозна хориопатия лекарят наблюдава болния в продължение на няколко месеца. Препоръчва се умерен начин на живот с изключване на стресови ситуации, по възможност се спират кортикостероиди. Но има случаи, когато трябва да се пристъпи към незабавно лечение:

  • Продължителност на заболяването повече от 3 месеца;
  • Необходимост от бързо възстановяване на зрението по професионални показания;

За консервативно лечение се използват много препарати от различни групи.