Диабетна макроангиопатия – това е патологично състояние, при което в артериите със среден и голям калибър се формират плаки от холестерол. Основна причина за развитие на това заболяване са продължително протичащ захарен диабет. Чрез възникване на атеросклеротични плаки в съдовете с течение на времето се нарушава процесът на кръвоснабдяване на много от вътрешните органи. Тази патология често става причина за инсулти, исхемични увреждания на миокарда и т.н. Нивото на леталност при диабетна макроангиопатия е много висок. Обикновено смърт на болния настъпва в резултат на развитие на различни усложнения от страна на сърдечно-съдовата система.

Механизъм на развитие

Статистиката привежда наистина плашещи данни. През 2000 г. броят на болните от захарен диабет е бил около 160 милиона. Според прогнозите през 2025 г. ще надхвърлят 300 милиона. С диабетна макроангиопатия се сблъскват на практика около 50% от хората. При този патологичен процес се повишава вероятността от развитие на исхемична болест на сърцето с приблизително 3 пъти, а гангрена на крайниците с 20 пъти.

Диабетна макроангиопатия се съпровожда с увреждане на мозъчните и коронарните съдове, което обяснява и високото ниво на леталност при тази патология. Интересно е, че атеросклероза на фона на захарен диабет се развива приблизително с 15 години по-рано, отколкото при хора, които не страдат от това заболяване. Освен това при такива хора прогресира значително по-бързо. Според статистиката приблизително 35% от случаите завършват с летален изход. От тях 50% са предизвикани от инфаркт на миокарда, а още 15% от инсулти.

Рискови фактори

Захарният диабет се съпровожда с образуване в средните и големите съдове на атеросклеротични плаки. Базалната мембрана на съдовете се удебелява и некротизира. Допълнително се наблюдава активно образуване в лумена на съдовете на тромботични маси, способстващи за още по-голямо запушване на техния лумен. В резултат на протичащите изменения областта, която се кръвоснабдява от засегната артерия започва да получава недостатъчно количество кислород и се подлага на исхемични нарушения.

Съществува известно количество фактори, повишаващи вероятността от развитие на това заболяване. На първо място, това е дълго нетретирана хипергликемия. Нарушение на липидния обмен, резистентност към инсулин, системно повишаване на кръвното налягане, наднормено отлагане на мастна тъкан.

Симптоми при диабетна макроангиопатия

В преобладаващия брой случаи се стига до образуване на плаки в коронарните артерии. От клинична гледна точка този патологичен процес се съпровожда със симптоми, сигнализиращи за исхемична болест на сърцето. При такива случаи болният може да направи инфаркт на миокарда, стенокардия и т.н. На фона на прекаран инфаркт на миокарда много по-често възникват различни усложнения, например, кардиогенен шок или аневризма. Освен това, съществува голяма вероятност от повторни пристъпи на исхемия на миокарда.

Приблизително при 8% от болните присъстват симптоми, сигнализиращи за увреждане на мозъчните артерии. Едно от проявленията в този случай е исхемичен инсулт. Също болният може да се оплаква от емоционална лабилност, трудности със запомнянето и концентрацията.

Диагностика и лечение на болестта

Тази болест може да се заподозре въз основа на съществуващата в анамнезата хипергликемия. Задължително се провежда биохимично изследване и коагулограма. От инструменталните методи са показни електрокардиография, ехокардиография, коронарография, ултразвукова доплерография.

При наличие на това усложнение на захарен диабет на първо място е необходимо нормализиране на нивата на кръвната захар. Назначават се антиангреганти и хиполипидемични препарати.