Някои заболявания на пикочния мехур налагат за диагностика да се използват инструментални методи с визуализация.

Чрез преглед на кухината на органа може да се установи източника на кръвотечение, да се открие тумор на пикочния мехур или чуждо тяло, травма.

Провеждането на цистоскопия се налага при хронични цистити, дивертикули на стените на мехура, подозрения за аденом на простатата при мъжете.

Подобно изследване се назначава от специалст уролог.

Защо е нужна цистоскопия, как се провежда и защо?

Ендоскопски изследвания на пикочния мехур

В някои случаи за поставяне на вярна диагноза или за изключване на определени патологии на пикочния мехур не са достатъчни само изследвания на кръв и урина, данни от ултразвук и рентген.

Необходим е оглед вътре в пикочния мехур, визуално да се оцени неговата структура и функционалност. Днес това се осъществява чрез цистоскопия.

На края на цистоскопа е разположена миниатюрна камера и прибор за осветяване.

При въвеждане в кухината на пикочния мехур от камерата в режим реално време се предава динамична картина към монитора на компютъра.

С негова помощ могат да се огледат всички анатомични области, като не се уврежда и не се травмира пикочния мехур, пикочопроводите и уретера.

И същевременно не се създава за пациента изразен дискомфорт и бързо се откриват опасни за здравето патологии на отделителната система.

Съвременни оптически системи – изборът на лекаря

В сравнение с първите цистоскопи, днешните прибори са станали много по-съвършени и удобни както за лекари, така и за пациенти.

За да се огледа уретерът и пикочният мехур отвътре за кръвотечения, чужди тела, травми и патологии, днес се използват твърди и гъвкави оптовлакнести системи.

Всяка система има своите предимства и недостатъци, показания за приложения и противопоказания, затова методиката се подбира във всяка конкретна ситуация индивидуално.

Освен определените показания за провеждане на цистоскопия и изключване на противопоказания, лекарят подробно разяснява на пациента всички нюанси.

Показания за цистоскопия – кръвотечения, рак и не само

Цистоскопията не е скринингов метод на изследване, а се прави само на пациенти с урологичен профил.

Самата процедура не е много приятна в метода на неговото провеждане и по усещанията на пациента, доста е скъпа и се назначава по спешност или планово при съмнения в диагнозата.

Обикновено се извършва в болници или диагностични центрове, в поликлиники не се прави.

Основно показание е кръв в урината, когато е неизвестно къде се формира кръвотечение.

По време на цистоскопия се открива източник на кръвотечение – това може да е устие на пикочопровод или уретер.

Ако има техническа възможност по време на цистоскопия кръвотечението се спира.

Друго показание за цистоскопия е тумор на пикочния мехур или други новообразувания, дивертикули, кисти.

При провеждане на цистоскопия се потвърждава новообразувание, уточнява се неговата локализация и се съставя план за операция.

Цистоскопия при травми и чужди тела

Използва се също при подозрение за наличие в уретера или в пикочния мехур на чужди предмети, камъни, обструктивни процеси, но най-често при спешни случаи.

Това е единственият метод, който може с точност да установи локализацията, размерите и характеристиките на чуждите тела и може да помогне за тяхното незабавно отстраняване, ако това е технически възможно.

Ако са малки предмети, техните краища не травмират лигавицата на уретера могат да се извлекат и директно.