От желирани бонбони до сосове и дори хляб – навсякъде, във всички хранителни продукти могат да се срещнат оцветители. Те радват окото и предизвикват апетита, особено на най-малките, но могат да навредят на здравето.

Какво се крие зад ярките цветове и как да научим, трябва ли да се безпокоим за влиянието на хранителни оцветители на детето.

Какво предизвиква безпокойство от оцветителите в храната

Синтетичните хранителни оцветители могат да са свързани с патологии като:

  • Хиперактивност или синдром на дефицит на вниманието с хиперактивност;
  • Поведенчески промени, сред които раздразнителност и депресивно разстройство;
  • Алергия, уртикария и астма;
  • Туморни образувания – три от основните хранителни оцветители, съдържат бензол, който се счита за фактор, който предизвиква рак.

Има ли изследвания на изкуствените оцветители в храната

Изследванията са доста, но резултатите не са еднозначни. Някои научни трудове показват връзка между оцветители и усилване на симптомите на синдрома на дефицит на вниманието и хиперактивност.

Доказателствата обаче са по аргумент от противното. Например, в Австралийска клиника изследването показва, че 75% от родителите забелязват подобряване на поведението и концентрацията на децата, веднага щом храните с изкуствени оцветители от менюто.

Изследователите също са установили, че нарастване на раковите тумори при животни, получавали хранителни оцветители.

Макар и тези резултати да не могат да бъдат отнесени към човека, все пак има трудове, в които е доказан потенциалния риск от дори малко количество бензол при деца.

Колко разпространени са хранителните оцветители

Ярките хранителни продукти в повечето случаи имат в състава синтетични оцветители. Ако оцветителят е натурален, производителите обикновено изписват това с големи букви на опаковката, а това влияе на цената.

Хранителните оцветители могат да се открият навсякъде – в бонбони, близалки, наденици, сирена, йогурти, корнфлейкс и дори някои видове хляб. Списъкът може да продължи до безкрайност.

Как могат да се избегнат опасните цветове

Следва ли да се избягват всички оцветители и какво може да се направи за безопасността на децата?

Диетолози и детски алергелози препоръчват намаляване на количеството на ярките плодове в детското меню. Особено важно е това, ако детето има неврологични заболявания, болести на стомашно-чревния тракт, алергия или семейна анамнеза на онкологични заболявания.

Тези стратегии могат да помогнат за ограничаване на количеството на изкуствени оцветители в детската храна.

Четете етикетите

За предпочитане са храните, в които са използвани натурални оцветители от плодови и зеленчукови екстракти.

Цвекло, боровинки, спанак или бета-каротин от моркови са отлични здравословни алтернативи на изкуствените оцветители.

Детските лекарства, например, течни сиропи срещу кашлица или витамини за дъвчене, също могат да се съдържат хранителни оцветители, затова е по-добре да са безцветни, отколкото да са ярко оцветени.

Гответе повече сами

Приготвянето на храна у дома помага напълно да се контролира състава на ястията и това, което детето яде. За красота могат да се използват всички натурални оцветители.

Освен сок от цвекло, боровинки, спанак и моркови може да се добави сок от нар, който осигурява приятен розов цвят, малина, вишня или синя боровинка.

Наситен син цвят придава сока на червеното зеле. Екстрактът от цитрусови придава на ястията жълт цвят, ако трябва да е по-наситено, използвайте облепиха.

За по-големи деца в ястията може да се добави шафран, куркума и дори малко кафе.

По-малко полуфабрикати

Опаковани храни, преминали термична обработка, почти винаги са с оцветители. Ограничете тяхната консумация в домашни условия:

  • Започнете колкото се може по-рано – избягвайте да давате на децата обработени храни, колкото се може по-дълго. След като децата свикват да ядат ярки храни с оцветители и ароматизатори.
  • Личен пример и обяснения – разговаряйте с децата защо ярките хранителни продукти не са най-добрият избор, и предлагайте алтернатива – сок вместо газирано, домашни бисквити вместо купени. И винаги давайте пример за правилно поведение – за възрастните оцветителите също не са от полза.

Ще има ли ефект

Как да научим дали хранителните оцветители влияят на децата? Някои родители се сблъскват със силна реакция, обикновено алергична, след като детето изяде цветен бонбон, но при повечето малчугани няма реакция на свръхчувствителност.

За да разберем, трябва ли да действаме по схемата на изследователите – пробвайте да спрете да давате на детето всички продукти с оцветители за 2-3 седмици.