С мазоли, които възникват от носене на тесни и неудобни обувки, почти всеки един от нас, се е сблъсквал, особено жените, които обичат да ходят на високи токчета.

При мъжете, чиято работа е свързана с физически труд се появяват най-често по ръцете, особено ако боравят основно с лопата, чук и с пила.

Сухият и твърд мазол не възниква от днес за утре, обикновено това е продължителен процес. Как изглежда и може ли да се избавим от него?

По какво сухият мазол се отличава от влажния

Заради продължително триене или натиск върху кожата се образува мехур, най-често след носене на нови обувки.

Мехурът изпълнява функцията на бариера, възпрепятстваща по-нататъшното увреждане на горните слоеве на кожата.

Ако неудобната обувка не се свали своевременно, то мехурът се абсорбира от само себе си и травмираното място бързо се заличава.

Ако продължим да носим неудобните обувки, то мехурът обикновено се пука, течността изтича навън.

Целостта на епидермиса се нарушава, вследствие на което се стига до травмиране на тъкани. Появява се кръв и се повишава риска от попадането на инфекции в раната.

Сухият твърд мазол изглежда по съвсем различен начин.

Повечето хора не забелязват, каквито и да е негативни изменения, защото свикват с присъствието на провокиращите фактори. 

Ако обаче не се обърне внимание, кожата в областта на мазола започва да се втвърдява, горният слой се удебелява, развива се хиперкератоза и впоследствие т.нар. кокоши трън.

Не са малко хората, които живеят с кокоши трън години наред, без да обръщат особено внимание.

В редки случаи около мазола започва да се формира възпаление, най-тежкото последствие от което е некроза.

Ако на краката се появи сух мазол, е необходимо лечение. В никакъв случай не трябва грубо да се нарушава целостта на кожата, да се срязва израстъка с острие.

Тези мерки може да се окажат и неефективни по отношение на кокошия трън.

Под кожните клетки се образува подобен на хрущял конус. Неговият връх опира в дълбоките слоеве на дермата.

Тази сърцевина притиска кръвоносните съдове, нарушава се храненето на кожата, в резултат на което конусът още повече се разраства.

Дори и при премахване на горния слой, сърцевината остава, а това означава и че мазолът след известно време отново ще напомни за себе си.

Причини за формиране на подобен израстък на кожата

Причините за образуване на различните видове мазоли са много сходни:

  • Носене на тесни обувки – може би това е основният провокиращ фактор. Ако чифтът, който сме избрали не е с подходящия за нас размер, има издадени части, които оказват натиск на кожата и на подкожните тъкани, то на мястото на съприкосновение със сигурност ще се появи мазол. Неправилното разпределение на натоварването при носенето на обувки на високи токове се последва от образуване на кокоши тръни и сухи мазоли;
  • Индивидуални особености – краката на всеки един от нас са индивидуални по форма, дължината на пръстите е специфична за всеки човек. При някои стъпалата са тесни, при други широки. Всичко това налага свой отпечатък при избор на обувки, освен това има категория хора, за които е показно носенето на ортопедични обувки.
  • Различни хронични заболявания – има немалко заболявания, които се отразяват неблагоприятно на състоянието на крайниците и на кожата, например, захарен диабет. Едно от най-тежките последствия е синдром на диабетното стъпало, който повишава травматизацията и инфектирането на меките тъкани на стъпалата.При тази болест човек губи чувствителност и затова възпалението се открива твърде късно.
  • Травми – образуването на мазоли често се предшества от травматични увреждания, попадане под кожата на трески или на стъкла. Подобен дразнител предизвиква ускорено делене на кожните клетки, което води до нежеланото втвърдяване на кожата.

Лечение и профилактика на твърди мазоли

При откриване на мазол премахването следва да се осъществи от лекар. Затова се записва час при личния лекар, който преценява направление за какъв специалист да даде.

Специалистът, при който ще ни изпрати личният лекар, разполага с необходимите знания и инструменти за отстраняване на образуванието без болка, без да се засяга здрава тъкан.

Лекарят ще ни обясни как да се грижим за кожата на стъпалата, така че да не допускаме появата на повторни мазоли.