Ново проучване показва, че за семейните хора е много по-лесно да се справят със стреса.

Като цяло, да си женен е здравословно, стига партньорът ти да е и твой най-добър приятел.

Социолозите отдавна знаят, че женените хора са склонни да бъдат по-щастливи.

Спорно е дали това е така, защото бракът причинява щастие, или просто защото по-щастливите хора са по-склонни да се оженят.

Нова книга, публикувана от Националното бюро за икономически изследвания, изследва нивата на щастие преди брака.

Заключението е, че семейните са по-щастливи и по-доволни от живота си, отколкото тези, които остават неженени - особено по време на най-стресовите периоди, като кризата на средната възраст.

Стабилните бракове са по-чести сред образованите хора, както и сред хората с високи доходи. В същото време, при необразованите и по-бедните хора, разводите се наблюдават по-често.

Но една четвърт от днешните млади хора никога няма да се оженят до 2030 г., смятат в Pew Research Center.

Бракът може да се окаже най-важното, което да ви държи над водата, в периоди на житейски стрес, или просто когато нещата не вървят добре, смята Шон Гроувър от канадското Министерство на финансите.

Той и Джон Хелиуел от Училището по икономика във ванкувър са анализирали данните за благосъстоянието от две национални изследвания в Обединеното кралство и на Gallup World Poll.

В почти всички части на света, тези, които са сключили брак, казват, че се чувстват по-удовлетворени и щастливи.

Този извод обаче не важи в Латинска Америка, Южна Азия и Субсахарска Африка.

Интригуващо е, че продължителността на семейното щастие отдавна надхвърля периода на медения месец.

Въпреки, че някои социолози твърдят, че нивата на щастие са вродени, така че хората да се върнат към естественото им равнище на благосъстояние след радостни или разстройващи събития, учените са установили, че ползите от брака продължават да се увеличават.

Една от причините за това може да бъде ролята на приятелството в рамките на брака. Тези, които смятат, че техните съпрузи или партньори са и техни най-добри приятели, получават около два пъти по-голяма удовлетвореност от живота, в сравнение с неженените, показва проучването.

Жените по-често са склонни да се омъжват за най-добрия си приятел от мъжете, въпреки че жените са по-малко склонни да разглеждат техните съпрузи като най-добрия си приятел.

"Това, което веднага ме заинтригува за резултатите е преосмислянето на брака като цяло", каза Хелиуел. "Може би това, което е наистина е важно, е приятелството, и никога да не забравяме, че ежедневието има и привличане, и отблъскване."

Бракът е претърпял драстични смени в последния половин век. В миналото, както носителят на Нобелова награда - икономистът Гари Бекер, пише, бракът е утилитарен: жените търсят съпруг, за да имат финансова закрила, а мъжете търсят жена, за да управлява домакинството.

Но през последните десетилетия, ролите на мъжете и жените са станали по-близки. В резултат на това, съпрузите са приемани като другари и доверени хора, особено тези, които са финансово стабилни, както посочват икономистите Бетси Стивънсън и Джъстин Уолферс.

Ползите от семейно приятелство са най-ярките по време на средната възраст, когато хората са склонни да изпитват сривове в удовлетворението си от живота, най-вече защото са подложени на стреса от изискванията за кариера и семейство.

Женените двойки изживяват много по-леко тези трусове, установяват изследователите.