Мангото е сред любимите плодове на филипинците. Но знаете ли, че в мангото има нещо повече от неподражаемата сочност, аромат и сладък вкус?

Според изследванията за хранителната стойност на плодовете и зеленчуците и начина им, по който се отразяват на здравето, една чаена чаша манго съдържа 105 калории, 76 процента витамин С, 25% витамин А, 11 на сто витамин В6, плюс други витамини от група В, 9% здравословно пробиотични фибри, 9 процента мед, 7% калий и 4% магнезий.

На фона на съдържанието на всички тези хранителни вещества, е очевидно, че мангото е един от тези плодове, които са от полза за здравето на човека.

Ето няколко причини, поради които трябва да имате манго в менюто си или ако досега не сте любител, да започнете да го купувате редовно.

Мангото защитава очната макула от дегенерация

Плодът не позволява свързаната с възрастта дегенерация на макулата. Вещества в мангото абсорбират вредните ултравиолетови лъчи на слънцето и предпазва макулата от увреждания.

Мангото предпазва от рак

Благодарение на високото си съдържание на антиоксиданти като физетин, галова киселина и метилгалат, мангото предпазва от рак на дебелото черво, карцином на белия дроб, рак на гърдата, рак на простатата и коварната левкемия.

Манго намалява лошия холестерол

Екзотичният плод понижава нивата на лошия холестерол в кръвта, а богатото наличие на витамин С, пектин и фибри помагат за спад на нивата на серумния холестерол. Това, от своя страна, помага за контролиране на сърдечната честота и кръвното налягане.

Плодът има вълшебно въздействие върху кожата

Редовната консумация на манго подпомага почистването на кожата. Плодът способства да се отпушат порите, чието замърсяване води до появата на акне.

Мангото помага за сваляне на тегло

Това е един от плодовете, които помагат да се отървем от излишните килограми. Причината е в това, че съдържа много фибри, витамини и хранителни вещества, които помагат на организма да се чувстват заситен.

Подпомага доброто храносмилане

В мангото се съдържат специални ензими, които стимулират по-бързото разграждане на протеина. Влакнестият характер на екзотичния плод помага на храносмилането и усвояването на полезните вещества от храната.

Мангото действа и като афродизиак

Знаете ли, че мангото има свойството да стимулира сексуалната функция? Това е забелязано основно при мъжете, които при редовна консумация на плода увеличават своята потентност.

Това се дължи на богатото съдържание на витамин E, който помага за регулиране на половите хормони и стимулиране на половото влечение.

Мангото стимулира паметта

Плодът има отлично въздействие и върху мозъка, тъй като стимулира концентрацията и паметта. Този ефект се дължи на богатото съдържание на глутаминова киселина, важен протеин с отношение към концентрацията и запаметяването.

Мангото редуцира камъните в бъбреците

Едно от последните здравословни свойства на мангото, но не и по важност, е че подпомага абсорбирането на камъните в бъбреците. Плодът има охлаждащ ефект, който е в състояние да намали риска от образуване на бъбречни камъни.