Западната медицина се разви значително през годините.

Макар и сега да не е съвършена, се намира в по-добро положение, отколкото преди 100 години по отношение на пълното излекуване най-вече на инфекциозни заболявания.

Сред най-ранните открития бяха антибиотиците, посредством които се лекуват множество бактериални инфекции, но не без появата на странични ефекти особено в гастроинтестиналния тракт.

Но сега учени от Китай откриха, според техните обявления първият „вирусологичен пеницилин“, който вероятно ще се утвърди като „антибиотик за вируси“.

Но най-добрата новина, че този „унищожител на вируси“ всъщност представлява естествена древна китайска билка. Може би скоро нейното действие ще бъде изпитано и върху ебола вируса.

Нетърпеливи да открият антивирусните свойства на растението орлови нокти / lonicera japonica / или клинавиче, екип от учени начело с д-р Чен-Ю Джанг от Нанджинския университет в Китай идентифицират молекула в растението, която наименоват MIR2911 /кодирана в орловите нокти, атипична микро РНК 2911/.

Изследователите съобщават, че тази молекула е първата активна съставка, която директно се насочва срещу грипни вируси, които предизвикват свинския грип H1N1, птичия грип H5N1 и H7N9.

Всъщност билката орловите нокти е много добре познато естествено целебно средство за множество заболявания. В традиционната китайска медицина растението е било използвано ефективно в продължение на векове за лечение на грипни инфекции.

Сега тези негови свойства се подкрепят и от проведените научни изследвания, които са проведени въз основа на действието ѝ под формата на чай.

Но механизмът, по който тези антивирусни съединения затрудняват способността на вирусите да се репликират, досега не беше известно.

Изследователите са установили, че молекулата MIR2911 инхибира два гена на грипните вируси, които са необходими за тяхната репликация PB2 и NS1.

Със своята активност срещу грипните вируси MIR2911 като самостоятелна съставка и MIR2911, съдържаща се в чая от билката орлови нокти, могат да бъдат следващото ефективно терапевтично средство, което може да се използва за овладяване на смъртоносните инфекции.

Впечатляващо е, че при прилагане на MIR2911 или чай от билката орлови нокти се постига драстично намаляване на смъртността при мишки, причинена от инфекция с H5N1 вируса.

Резултатите от проведеното от китайските учени недвусмислено показват, че MIR2911 е първата активна съставка, открита в традиционната китайска медицина, която може директно да се използва срещу множество различни вирусни инфекции.

Въз основа на нея може да се създаде нов вид натурален продукт, който ефективно инхибира вирусните инфекции.

Следващата стъпка е антивирусното действие на билката да се изследва и върху хора. Едва след това официално ще може да се потвърди ефективността на билката орлови нокти по отношение на вирусните инфекции.

Също така важно е да се подчертае, че инхибиторното действие на чая от билката орлови нокти по отношение на вирусната репликация отслабва и напълно изчезва при прилагането на анти микро РНК MIR2911 /антагомир/.

Това показва, че физиологичната концентрация в отварата от целебното растение е напълно достатъчна за пряко потискане на вирусната репликация на H1N1 /вирусът на свинския грип/.

MIR2911 също потиска размножаването ин витро и ин виво на вирусите на птичия грип H5N1 и опасният щам на същия вирус, който представлява комбинация от три вируса.

Новият, според авторите на проучването в Китай, „вирусологичен“ пеницилин може да се използва като съвсем ново ефективно лекарствено и превантивно средство не само срещу вируси от щамовете на грип А, но потенциално и срещу всякакви други вируси.