Астмата е хронично възпалително заболяване, което засяга бронхите.

Проявява променливи и повтарящи се симптоми. Учените правят сериозно откритие, като намират средство за лечение на астмата. Тя може да бъде излекувана в рамките на пет години чрез лекарства.

Учени от Университета в Кардиф и „Кингс Колидж“, в Лондон са открили какво причинява астма и как могат да предотвратят действието и в рамките на пет години.

Този научен пробив може да промени живота на пет милиона, страдащи от болестта във Великобритания. Изследователите от Университета в Кардиф и „Кингс Колидж“ в Лондон идентифицират клетките, които предизвикват стесняване на дихателните пътища при основните дразнители като замърсяване и прах.

От голямо значение са съществуващите до момента лекарства, които имат способността да дезактивират клетките. Те са по-разпространени при лечение на хора с остеопороза.

Учените се надяват, че в бъдеще астматиците, които ще приемат лекарството, ще предотвратят нежеланите ефекти от болестта и ще забравят за необходимостта непрекъснато да носят инхалатор.

Професор Даниела Рикарди, от Университет в Кардиф и Училището за биологични науки, определя резултатите, като изключително вълнуващи.

Учените смятат, че ако успеят да докажат безопасното действие на средството за лечение, което действа директно върху белия дроб, ще успеят да излекуват болестта в срок от пет години.

Астмата е постоянна болест, която може да предизвика кашлица, хрипове, стягане в гърдите и затруднено дишане. Въпреки че инхалаторите могат да контролират болестта, някои хора не могат да се справят с проблема и астмата се превръща в причина за стотици смъртни случаи.

Учените знаят каква е основната причина за появата на астма. Те смятат, че това е възпалението на малките тръби, които носят въздух и излизат от белите дробове, но не знаят каква е причината, която задейства проблема.

Благодарение на експериментите, проведени върху мишки и човешка тъкан на дихателните пътища са установили, че чувствителните на калций рецептори, са причина за преумората при астматиците. Също така и за възпалението и стесняването на дихателните пътища. Когато лекарствата се вдишат, се дезактивират клетките и симптомите се прекъсват.

Д-р Саманта Уокър, е директор на изследвания и политика на „Asthma UK“, която финансира научните изследвания. Според нея, това откритие е изключително вълнуващо и ни предоставя възможност да се справим с основните причини, които водят до симптоми на астма.

Пет процента от хората, които имат астма се поддават на лечение при сегашните процедури, ако учените успеят да създадат това лекарство изследователските открития могат да променят живота на стотици хиляди хора. В случай че изследването е успешното, могат да се направят инвестиции, за нови клинични проучвания.

Изследванията, свързани с хроничната астма са финансирани, през последните 50 години са разработени редица нови лечения, така че инвестицията в тях е от голяма необходимост. Учените се надяват, че клинични проучвания ще започнат скоро.

Откритието може да проправи пътя към нови лечебни техники за хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) и хроничния бронхит, за които все още не е създаден лек. Предполага се, че до 2020 г. тези заболявания ще се превърнат в третите най-големи убийци в света. Изследването е публикувано в списание „Science Translational Medicine“.