Ако нокътят ви е станал по-удебелен от обичайното и е променил цвета си си, това означава, че е време да отидете на лекар.

Състоянието на нашите нокти може да разкаже много за нашето здраве, както неведнъж сме коментирали в Lechenie.bg.

В Китайската медицина съществува дори специална методика по която диагноза на болния се поставя, като лечителите се основават на състоянието на неговите нокти.

Ноктите са рогови пластини, разположени по краищата на пръстите на ръцете и краката за защита на фалангите на пръстите. Ноктите са доста силно образувание, но въпреки това за тях е характерен цял ред дефекти. Удебеляването на ноктите е един от тези дефекти.

Но това не е свързано с това, че те изглеждат твърде неестетично, но е и възможно да се окаже проявление на различни заболявания.

Как изглежда здравият нокът?

Нормалната дебелина пластината на нокътя на ръцете трябва да бъде 0.5 мм, а на краката около 1 мм. Средно за седмица ноктите на ръцете израстват с 1-2 мм, а на краката – с 0.25-1 мм.

Здравият нокът има леко розов цвят и гладка повърхност. Ако вашите нокти са бели или жълтеникави с вдлъбнати линии и удебелявания, е възможно това да е проявление на заболяване.

Това означава, че това е основателен повод да се обърнете към лекар за установяване на причините за техния такъв вид. Най-често се удебеляват ноктите на големите пръсти на краката.

Причини за удебеляване на ноктите

Ноктите могат да станат по-дебели по най-разнообразни причини. Например, при някои от нас в гените е записана склонността към удебеляване на ноктите на големите пръсти на краката и в това няма нищо страшно.

Но най-често причина за това нашите пластини на ноктите да стават твърде дебели, са виновни заболявания.

Сред причините за удебеляване на ноктите

  • Засягане на пластината на ноктите от псориазис;
  • Гъбични заболявания;
  • Нарушаване на кръвообращението на ноктите;
  • Вродена пахионихия – наследствена предразположеност към удебеляване на ноктите;
  • Невропатия – засягане на периферните нерви на краката и на ръцете;
  • Деформация на пластината на нокътя, поради дългото носене на неправилни обувки;
  • Неправилно хранене, недостиг на витамини и микроелементи;
  • Кожни заболявания;

Важно!

Отлепването на нокътя от ложата се нарича онихолизис и се предизвиква най-често от травми, носене на тесни обувки или нарушение на трофиката на нокътя. Противогъбичните средства не са ефективни. По-дълбокото изрязване само ще задълбочи процесът на отлепване.

За да установите причината за удебеляване на нокътя е наложително да се обърнете към лекар, който ще назначи изследвания и съответно ще постави диагноза и ще назначи съответното лечение.

Как да се борим с удебеляването на нокътя?

  • Ако нокътят е станал по-дебел в резултат на травма, тоест ударили сте си пръста и сте увредили пластината на нокътя. То след известно време тя ще възстанови сама.
  • Ако са ви открити гъбички, то ще ви се наложи да лекувате заболяването с помощта на противогъбични препарати както с локално, така и с общо действие. Това е най-честата причина за удебеляване на ноктите.

Дори в началния стадий на развитие на микотичното заболяване на ноктите без медикаментозно лечение не е възможно да се мине. Днес съществуват достатъчно много препарати, позволяващи ефективно справяне с гъбичките.

Но в никакъв случай човек не следва да се самолекува, тъй като неправилно избраният препарат не само няма да помогне, но може и да навреди на здравето.