Според диетолозите последиците от консумацията на рафинирани захари, пълнозърнести храни или въглехидрати могат да се разгледат в широк спектър. Резултатите от изследванията описват какви промени настъпват в тялото след като се премине към диета, която изключва консумацията на продукти с високо съдържание на въглехидрати.

Според изследванията първото нещо, което се наблюдава е бързата загуба на част от килограмите. Всъщност голяма част от теглото, което губите в във вид на вода. Според Мари Спано, диетолог и треньор: „След складирането на въглехидрати във форма на гликоген всеки грам въглехидрати и магазини водят до загуба на три-четири пъти повече вода.“, Веднага след като ограничите приема на въглехидрати и използвате гликоген ще се освободите водата, която се е задържала в тялото ви.

Според Спано: „Въглехидратите са източник на енергия необходима за развитието на мозъчната дейност.“ Тя добавя: „Когато не се консумират достатъчно въглехидрати мозъкът работи на изпарения, особено след ниските дози на гликоген.“ След изчерпване на гликогена има вероятност тялото да започне да разгражда мазнини, като ги разделя на малки фрагменти, носещи названието "въглеродни кетони". Резултатите от този процес могат да бъдат неприятни като лош дъх, умора, слабост, сухота в устата, безсъние, гадене, чувство на замайване и отпадналост. Когато организмът се адаптира към действието на кетоните ще се понижи чувството на отпадналост.

Рафинираните въглехидрати увеличават нивата на кръвната захар или могат да имат обратния ефект и напълно да ги сринат. Изследване, проведено и публикувано наскоро в "Американския вестник по клинично хранене" показва, че се появява пристрастяване в някои области на мозъка, което води до усещане за силен глад.

"Изборът на диета, която включва фибри и пълнозърнести храни ще поддържа нивата на кръвната захар защитени от спад и ще помогне за предотвратяване на глад", казва диетологът Алекс Касперо, собственик на „Delicious Knowledge“.

Видът на зърнените култури също е от значение

Проучване, публикувано в „PLОS ONE“ през 2012 г., установява, че рафинираните въглехидрати и нива на мастни киселини (палмитолеинова киселина) увеличат риска от поява на сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2.

Според Американската асоциация за сърдечни заболявания, консумацията на пълнозърнестите храни подобрява нивата на холестерола и да намалява опасността от сърдечно-съдови болести, затлъстяване, инсулт и диабет тип 2.

Пълнозърнестите храни са отличен начин да си набавите необходимите за тялото магнезий, желязо и витамини от група В, които имат решаващо значение за поддържане на нивата на енергия. Според Спано: "Повечето хора страдат от дефицит на магнезий, а въглехидратите могат да набавят необходимата енергия за тялото."

Приемът на пълнозърнести храни повишава консумацията на фибри, които са изключително полезни за тялото. Според неотдавнашно изследване на „Nutrition Research“ 92% от възрастните в САЩ не получават достатъчно от зърната. Фибрите са несмилаем продукт от растенията, който помага да се стабилизира кръвната захар, да се понижи опасността от хронични болести и затлъстяване.

„Въглехидратите подобряват мозъчната дейност и повишават настроението благодарение на невротрансмитера серотонин“, казва Касперо. Тя съветва още: „За да сте здрави, консумирайте пълнозърнести храни, които ще се отразят положително на вашето психично здраве.“

Според нея: „Въглехидратите са ценен източник на енергия, подходящи за всички упражнения, включително за издръжливост и силова тренировка. Когато се понижи приемът на въглехидрати енергията ще намалее.“