По време на бременност и раждане матката силно се разтяга, за да може да събере, плацента и бебето, понякога не е само едно. След раждането са ѝ необходими 3 месеца, за да се върне към изходния размер – това наричат инволуция на органа.

При нарушения на процеса обаче може да възникне субинволуция, когато матката не се съкращава достатъчно.

По данни на медицинската статистика, този проблем съставлява от 13 до 50% от всички следродилни патологии.

Как се проявява недостатъчното съкращение на матката, което се прави за предотвратяване на субинволуцията, и може ли да се излекува?

Защо матката трудно се съкращава след раждане

Съвременната медицина класифицира субинволуцията на матката като самостоятелно заболяване и като синдром на следродилен ендометрит.

Според Международната класификация на болестите, тази патология се смята за отделна невъзпалителна със забавяне на възстановяването на размерите без отчитане на състоянието на ендометриума.

Причината за субинволуцията на матката е във вирусно-инфекциозно увреждане на маточната кухина. И самата инфекция не е задължително да предизвиква заболяване. За субинволуция е необходимо наличие на един или няколко съпътстващи фактора:

 • Задържане на части от плодния мехур, от плацентата, съсиреци кръв в матката, тоест тъкани, в които патогенните микроорганизми могат активно да се размножават.
 • Патологии на гестацията, предизвикващи прекомерно разтягане на матката – голям плод, многоплодна бременност, многоводие.
 • Възпалителни процеси на репродуктивните органи, на пикочно-половата система на родилката, включително цистити, пиелонефрити и т.н.
 • Бързо или много продължително раждане, заради което матката при контракции се разтяга прекомерно, уврежда се миометрия – мускулният слой.
 • Раждане преди 18-годишна или след 40-годишна възраст.

Също се повишава и риска от образувания в маточната кухина, аномалии в структурата, патологии на свръзките.

Важно!

Липсата на кърмене или дълъг период между раждането на детето и полагането му към гърдите – над 12 часа, също повишава риска от недостатъчното съкращение на матката.

При стимулация на зърната в организма се образува окситоцин, който активно помага на миометрия да се съкрати. Младите майки в първите дни чувстват това като болезнени родилни контракции, когато сложат детето да суче, вече след раждането.

В научните трудове също има данни за генетично обусловени особености на миометрия към възстановяване на тонуса след раждането.

Типове субинволуция на матката

Има няколко варианта за класификация на видовете патологии, но тъй като механизмът на развитие е множествен, ролята на съпътстващите патологии не е напълно изяснена, в акушерската практика се използва един вариант – разделение по непосредствената причина за субинволуция на матката. И при този способ за определяне има няколко вида:

 • Първична субинволуция на матката /истинска/, без признаци на инфекция на маточната кухина. В нея има подтипове на миогенна, микроциркулаторна и ендокринна патология.
 • Инфекциозен, най-разпространен вид, с възпаление на стените на матката. Някои специалисти разглеждат този тип патология като подвид на следродилен ендометрит.

Субинволуция на матката – основни симптоми

Субинволуцията на матката се развива вече, след като жената бива изписана от родилния дом. Затова е толкова важно да се познават основните признаци на патологията и навреме да се търси лекарска помощ. Какви симптоми сигнализират, че със съкращението на матката не всичко е наред?

 • Обилни лохии /влагалищни секрети/ с кафяв цвят 3-4 седмици след раждането;
 • Липса на спазми в долната част на корема при полагане на детето към гърдите;
 • Дърпаща болка в областта на матката, която не е свързана с режима на кърмене.

Инфекциозната субинволуция протича с признаци на ендометрит – втрисане, състояние на треска, температура, симптоми на интоксикация. Ако възпалителният процес е тежък, вагиналните секрети са с неприятна миризма, с гноен оттенък.

Субинволуция на матката може да протича както с ярки признаци, така и с практически незабележими. За да се забележи навреме проблемът, за младите майки е показен ултразвук на органите на малкия таз и месец след раждането.

С какво е опасно неефективното съкращаване на матката

Заради субинволуцията неизбежно се развива ендометрит или ендомиометрит. Дори и в случай, ако недостатъчното обратно развитие не е предизвикано от инфекциозни агенти, в маточната кухина се създават благоприятни условия за тяхното размножаване.

Освен това – заболяването е опасно с възникването на сепсис, перитонит, септичен шок, по-рядко емболия, тромбофлебит, тежки маточни кръвотечения.

Профилактика на субинволуция на матката – какво трябва да се направи

На първо място, бременните жени с повишен риск от субинволуция се поставят на специален отчет. Към явните рискови фактори се отнасят ранната и късната възраст на жената, многоплодна бременност, голямо количество околоплодни води, инфекции и патологии на половите органи, на пикочно-половата система. Към тази рискова група се отнасят родилки с бързо или с продължително раждане, с неефективни контракции.

След раждането на детето акушер-гинекологът внимателно преглежда плацентата и пъпната връв, за да установи вероятност от нарушение на целостта. При необходимост се провежда ръчно изследване на матката веднага след раждането.

По време на престоя в родилния дом са показни окситоцин, който помага на матката по-добре да се съкращава.

Честото полагане на детето към гърдите, това е най-добрата профилактика на субинволуция. При стимулация на зърната се отделя естествен окситоцин. Това е естествена защита на женския организъм от субинволуция.

Освен това, в родилния дом е препоръчително да се лежи по корем и да се прилага студено към долната част на корема, например, бутилка или грейка с лед, които са увити в тъкани, за 10-15 минути.

Това също помага на маточната кухина по-бързо се изчисти и по-добре да се съкрати.

След изписването трябва да следим за състоянието си, количеството и характеристиките на следродилните маточни течения и своевременно да търсим лекарска помощ.

Как се лекува субинволуция на матката

Лечението трябва да е комплексно, с включване на медикаментозни, инструментални и физиотерапевтични методики:

 • Въвеждането на препарати на хормона окситоцин и аналози, които усилват съкратетилните способности на маточния миометриум;
 • Антибактериални препарати – антибиотици с широк спектър на действие. Ако е открит конкретен възбудител на инфекциозния процес, то се подбира по-ефективен препарат.
 • При наличие в маточната кухина на големи кръвни съсиреци, остатъци от плацентата, които блокират шийката, се отстраняват с помощта на вакуумна аспирация или кюретаж. Това е необходима процедура, която се провежда с местна упойка.
 • Гинекологичен масаж стимулира съкращенията и помага на репродуктивните органи да се възстановят по-бързо.

Освен това за жените със субинволуция на матката е показен постелен режим, свеждане на физическите натоварвания и вълнения до минимум, активно кърмене.

При спазване на всички лекарски предписания прогнозите са благоприятни – ако се обърнем своевременно към специалист, матката се връща към изходните размери, и патологията по никакъв начин не влияе на способността за зачеване и износване.

Обикновено съотношението между маточната шийка и маточното тяло е почти еднакво до първото раждане на жената. След него обаче маточното тяло се уголемява, а шийката запазва почти същите си размери.

С напредването на възрастта маточното тяло намалява своите размери, това се случва след края на репродуктивния период на жената, тоест в периода на климакса и в следващия го т.нар. сенилен период.

Ако трябва да обобщим, то субинволуция на матката се развива тогава, когато не е възможно връщането ѝ обичайните за родила жена размери. Разбира се, маточното тяло не се връща към размерите от преди раждането. Но от друга страна, евентуалната полза от това по-уголемено тяло е по-лесното раждане.

Основният проблем, който произтича от уголемената матка, че това е предпоставка за развитие на някои заболявания на женската полова система, а и на други органи, които се лекуват трудно и изключително бавно.

Както става ясно, е много важно младата майка да положи детето на гърдите си и да започне да го кърми, още в първите часове след раждането, тъй като ако това не бъде направено, е възможно и органът да не се върне в оптималните за това срокове към оптималните размери.