Как да сложим край на ухапванията на бълхи у дома

Какво представлява бълхата

Бълхите представляват малки безкрили, кръвосмучещи насекоми. По размер не нарастват повече от върха на обикновена писалка, а цветът им варира от светлокафяв до почти черен.

Тъй като нямат крила, те се придвижват от едно място на друго подскачайки. Също така е почти невъзможно да се отървете от тях без третиране с пестициди.

Техните тънки и плоски тела са обвити от твърди черупки, което означава, че трябва да ги стиснете между ноктите си или между 2 твърди повърхности, за да ги убиете. Но дори и само една бълха да остане жива, опасността от ново разпространение остава реална.

Какви са признаците и симптомите

Обривите по кожата, предизвикани от ухапвания от бълхи са доста характерни, те са малки за разлика от ухапванията от комари.

Ако ви ухапе бълха, може да забележите един или повече от следните признаци по кожата си:
• Ухапванията се появяват като малки, червени подутини.
• Червен „ореол“ около мястото на ухапването;
• Ухапванията могат да бъдат по няколко, обикновено по 3-4 на минимално разстояние, едно от друго в кръг или по права линия.
Ухапванията най-често са около глезените или краката, в повече случаи бълхите хапят на това място. Но в зависимост от позицията на тялото, когато се е случило нападението на бълхите, възможно е ухапванията да са около кръста, под мишниците, гърдите, слабините или в гънките на лактите и коленете.

При подобни ухапвания се проявяват няколко характерни симптома. Това са силен сърбеж, а кожата около мястото на проникването на бълхата, може да се възпали и да стане болезнена. Възможно е да развиете уртикария или обрив около мястото на проникването на насекомото. Освен това силното чесане може да предизвика инфекция.

Възможно ли е ухапванията от бълха да предизвикат други проблеми

За хората рискът от заразяването с друго заболяване е много, много малък, но това не се отнася за домашните ви любимци, обаче и ако те са нападнати от бълхи трябва да ги заведете на ветеринарен лекар.

Подобен тип ухапвания предизвикват при хората много силен сърбеж. И ако почесвате често мястото на проникването на бълхата, можете да разраните кожата и да предизвикате вторична инфекция. Избягвайте да чешете, ако ви е възможно и оглеждайте постоянно мястото, където са ви ухапали бълхите за признаци на инфекция като например за появата на пълни с бяла течност мехури или обрив.

Как да разберем, дали имаме бълхи у дома

Ако вие имате четириног домашен любимец най-вероятно сте се сблъсквали с бълхи. Те предпочитат да живеят в козината на домашния ви любимец куче или котка, но е възможно да започнат да пребивават на друго място и дори и върху вас.

Ако тяхната популация нарасне, бълхите могат да се разпространят извън тялото на животното и да започнат да обитават килимите, спалното бельо, двора или терасата.

Можете да проверите дали у вас няма бълхи, като си сложите бели чорапи и се разходите из къщата, най-вече ако не сте прали килимите и ги погледнете след това. Ако видите малки черни буболечки, това са най-вероятно бълхи.

Лечение на ухапване от бълхи

Обривите, предизвикани от проникването на бълхата изчезват от само себе си. Но все пак, за да предотвратите нови ухапвания трябва да унищожите бълхите. Домашният ви любимец и дома ви трябва да бъдат третирани с пестициди, които ще убият бълхите, може да се наложи да напуснете дома си за няколко часа, докато подейства препаратът.

Как да третираме бълхите, ако са трайно у дома

Неканените гости могат да бъдат унищожени, ако са започнали да обитават нашия дом само след комплексна обработка, която включва унищожаването на паразитите на домашните любимци и пълна дезинсекция на жилищните, както и на сервизните помещения и санитарните възли.

И това трябва да се направи за кратко време, в идеалния случай за няколко часа, затова трябва да си отделим един ден, в който да извършим дезинсекцията. Това при условие, че у дома бълхите са се настанили трайно.

За обработка на домашните любимци трябва да изберем подходящо и ефективно средство. Шампоанът едва ли ще помогне веднага, по-добре да използваме капки. Те съдържат отрова, затова трябва да се използват строго според инструкциите в листовката.

Обикновено капките се поставят на врата на животното, където не може да се лиже. След обработка е желателно да се сложи нашийник на котката или на кучето, за да не се допусне повторно заразяване.

Постелките и тоалетните принадлежности също обикновено са сред местообитанията на бълхите. Текстилът може да се изпере в гореща вода, а за пластмасата може да се използва и вряла вода.

Някои предпочитат да изхвърлят всичко, след като установят, че на него са се заселили бълхи и да купят ново.

Какво и как да изперем, за да се преборим с бълхите

Спалното бельо се пере на максимална температура, по възможност във вряла вода, след това се глади.

Възглавниците и матраците е най-добре да се обработят с генератор на пара, с меките играчки може да се направи същото.

Мебелите се минават с прахосмукачка, след това се мият с разтворен в нея нишадър или с всякакво етерично масло.

Всички дрехи и бельо от шкафовете се изваждат, трябва да се изгладят отново с ютия или пък да се обработят с пара. Връхните дрехи следва да се изпратят на химическо чистене.

Всички обработени дрехи и бельо се слагат в плътни пакети, които трябва да могат да се затварят херметично, за да не могат насекомите отново да се озоват там.

Преди да се избавим от бълхите у дома, е необходимо да направим пълно почистване. Желателно е да се минат с прахосмукачка всички ъгли и вдлъбнатини, да се измият стените, пода и всички мебели с вода и спирт.

Желателно е прахосмукачката да е с торба за еднократна употреба, за да можем да я изхвърлим, след като приключим с почистването. В противен случай паразитите и техните яйца ще останат в тъканите на торбата.

Всичко това може да се смята за необходима подготовка, след което се пристъпва към унищожаване на малките кръвосмучещи.

Какви инсектициди да използваме

За да се справим сами с бълхите, които са плъзнали у дома, е необходимо да изберем правилния препарат. Асортиментът от подходящите за бълхи не е голям. Това се обяснява с особеностите на жизнената дейност на насекомите.

Те се хранят с кръв, поради тази причина и хранителните примамки, които са ефективни в други случаи, то в този няма да сработят.

Препаратите против кръвосмучещи обикновено са  в 2 форми:

  • Аерозоли – отровното вещество се разпространява по въздушно-капков път. Така то се озовава в организма и предизвиква моментална смърт. Действа против зрели индивиди и техните ларви. Аерозолите са много удобни за използване. Те не оставят следи в текстила и в мебелите, миризмата на химия бързо се разсейва. Тяхното действие е ефективно, но краткотрайно.
  • Контактни препарати – различни суспензии и прахове. Разрушават нервната система на кръвосмучещите, предизвикват парализа и след това смърт – различни суспензии и прахове. Разрушават нервната система на кръвосмучещите, предизвикват парализа и след това смърт. Действат по-дълго от аерозолите, но често са опасни за живеещите в техния дом домашни любимци. Смъртоносни са за ларви и за полово зрели индивиди.

Комбинацията от аерозоли и контактни препарати може да ни помогне да се избавим напълно от бълхите, които са се настанили в нашия дом.