Какво представлява бълхата?

Бълхите представляват малки безкрили, кръвосмучещи насекоми. По размер не нарастват повече от върха на обикновена писалка, а цветът им варира от светлокафяв до почти черен.

Тъй като нямат крила, те се придвижват от едно място на друго подскачайки. Също така е почти невъзможно да се отървете от тях без третиране с пестициди.

Техните тънки и плоски тела са с обвити от твърди черупки, което означава, че трябва да ги стиснете между ноктите си или между 2 твърди повърхности, за да ги убиете. Но дори и само една бълха да остане жива, опасността от ново разпространение остава реална.

Какви са признаците и симптомите?

Обривите по кожата, предизвикани от ухапвания от бълхи са доста характерни, те са малки за разлика от ухапванията от комари.

Ако ви ухапе бълха, може да забележите един или повече от следните признаци по кожата си:
• Ухапванията се появяват като малки, червени подутини.
• Червен „ореол“ около мястото на ухапването;
• Ухапванията могат да бъдат по няколко, обикновено по 3-4 на минимално разстояние, едно от друго в кръг или по права линия.
Ухапванията най-често са около глезените или краката, в повече случаи бълхите хапят на това място. Но в зависимост от позицията на тялото, когато се е случило нападението на бълхите, възможно е ухапванията да са около кръста, под мишниците, гърдите, слабините или в гънките на лактите и коленете.

При подобни ухапвания се проявяват няколко характерни симптома. Това са силен сърбеж, а кожата около мястото на проникването на бълхата, може да се възпали и да стане болезнена. Възможно е да развиете уртикария или обрив около мястото на проникването на насекомото. Освен това силното чесане може да предизвика инфекция.

Възможно ли е ухапванията от бълха да предизвикат други проблеми?

За хората рискът от заразяването с друго заболяване е много, много малък, но това не се отнася за домашния ви любимец, обаче и ако те са нападнати от бълхи трябва да ги заведете на ветеринарен лекар. Въпреки подобен тип ухапвания предизвикват при хората много силен сърбеж.

И ако почесвате често мястото на проникването на бълхата, можете да разраните кожата и да предизвикате вторична инфекция. Избягвайте да чешете, ако ви е възможно и оглеждайте постоянно мястото, където са ви ухапали бълхите за признаци на инфекция като например за появата на пълни с бяла течност мехури или обрив.

Как да разберем, дали имаме бълхи у дома?

Ако вие имате четириног домашен любимец най-вероятно сте се сблъсквали с бълхи. Те предпочитат да живеят в козината на домашния ви любимец куче или котка, но е възможно да започнат да пребивават на друго място и дори и върху вас.

Ако тяхната популация нарасне, бълхите могат да се разпространят извън тялото на животното и да започнат да обитават килимите, спалното бельо или двора или терасата.

Можете да проверите дали у вас няма бълхи, като си сложите бели чорапи и се разходите из къщата, най-вече ако не сте прали килимите и ги погледнете след това. Ако видите малки черни буболечки, това са най-вероятно бълхи.

Лечение на ухапване от бълхи

Обривите, предизвикани от проникването на бълхата изчезват от само себе си. Но все пак, за да предотвратите нови ухапвания трябва да унищожите бълхите. Домашният ви любимец и дома ви трябва да бъдат третирани с пестициди, които ще убият бълхите, може да се наложи да напуснете дома си за няколко часа, докато подейства препаратът.