След пълноценен сън се предполага, че трябва да сме бодри, свежи и жизнерадостни. Често вместо това се събуждаме в лошо настроение и раздразнителни.

Защо чувстваме умора след сън

1.Натрупване на аденозин в мозъка

Последните няколко часа преди събуждане прекарваме във фаза на бърз сън. Тази фаза се характеризира с повишена активност на мозъка. Най-забележимият признак са бързите движения на очните ябълки. Циклите на бърз и на бавен сън се повтарят по 4-5 пъти за една нощ. Именно по време на фазите на бързия сън виждаме ярки сънища.

През тази фаза мозъкът употребява внушително количество аденозинтрифосфат – АТФ, това е източник и преносител на енергия в клетките.

Аденозинът потиска бодростта и концентрацията, като стимулира съня, поради което се събуждаме недоспали.

2.Съвместен сън или неговото отсъствие

На състоянието след събуждане влияние оказва също и това дали сме спали с някого до себе си или не. Например, жените, които делят легло с мъж, се наблюдава по-ниско качество на съня.

Ако сънят е предшестван от секс, настроението на жената се подобрява, и тя с търпимост се отнася към посредствения сън и сутрешната умора.

На съня на мъжа присъствието в леглото на жената по никакъв начин не оказва влияние. Обратно, при мъжете качеството на съня се понижава, когато прекарват нощта сами.

3.Късно лягане

Совите, които предпочитат да си лягат и да стават по-късно, са бодри през деня и вечер. Но хората, които обичат да си лягат много късно, са с по-ниско качество на съня и по-често страдат от безсъние.

Нощните бодърствания влияят на хипокампа, който отговаря за емоциите, паметта и вниманието, и дори могат да способстват за намаляване на неговия обем, което води до намаляване на обучаемостта и загуба на паметта, а също могат да са ранен признак на болестта на Алцхаймер.

4.Недостиг на захар

Това какво ядем преди лягане също влияе на това как се чувстваме. Последните изследвания показват, че яденето на сладко преди лягане може да подобри качеството на съня на сутринта. Повишаването на нивата на захарта в кръвта влияе на активността на невроните, отговарящи за съня. По същите причини след обилно хранене по обяд ни се приспива.

Защо е важно да се наспиваме

Учените не са наясно досега защо спим, но те знаят, че са ни нужни не по-малко от 7 часа сън всеки ден. Недостигът на сън води до раздразнение и активизира лошите спомени и негативните емоции.

Емоционалната нестабилност – това е следствие на неспособността на предните дялове на мозъка да контролират лимбичната система.

Нарушенията на съня също влияе на паметта, а тежкото безсъние може да доведе до различни заболявания и психически разстройства.

По време на сън мозъкът се избавя от вредните белтъци, които натрупвайки се, могат да способстват за развитие на старческа деменция.

Ако не сте се наспали, точно сега оставете всичко и подремнете. Само 20 минути дрямка през деня ще ни помогне да се почувстваме много по-добре, отколкото при събуждането сутрин.

Ново изследване на австралийски учени показва, че средното и високото ниво на физически натоварвания неутрализират повишените нива на смъртност при хора с лошо качество на съня. Накратко казано, ако нямате възможност да се наспивате пълноценно или повече, то все пак трябва да се опитаме да започнем да тренираме.

Не е задължителен фитнесът, сега, през летния сезон са подходящи и площадките на открито, които са достъпни за всеки. Освен това занятията на открито допринасят за подобряване на настроението и като цяло на общото здравословно състояние.

Да, фитнесът е полезен, но до известна степен физическата активност на закрито потиска, и много бързо ни отегчава. Също така ако е възможно, може да включим и водните спортове в програмата.

Ако в населеното място или квартал, където живеете, има плувен басейн, можете да включите в програмата поне веднъж седмично плуване, а в останалите дни да разнообразяваме с други спортове.