Претоварваме се и не позволяваме на мозъка да се възстанови, а от това страдат настроението, паметта и продуктивността.

Защо е важно да си почиваме пълноценно

Претоварваме мозъка с информация

През деня мозъкът с часове обработва входящата информация и разговорите. Ако не го оставяме да разпусне, ще пострадат настроението, производителността и здравето.

Затова е така необходим умствен отдих – периодите, когато не се концентрираме и не взаимодействаме с външния свят, а оставяме мислите да витаят в облаците.

Сега отделяме все по-малко време за такова разпускане. Повечето се отнасяме към себе си като към машини. Постоянно претоварваме и работим повече, отколкото трябва.

Струва ни се, че най-добрият начин да постигнем успех, това е да бъдем, колкото се може по-продуктивни. Но този подход може да доведе до противоположен резултат.

Спомнете си състоянието, в което изпадате след дълъг работен ден, в който сякаш всичко върви наопаки. Забравяте важното, допускате грешки и в крайна сметка правим по-малко, отколкото сме планирали.

Постоянно напрегнатият ритъм на живот се отразява на продуктивността, творческия потенция и усещането за щастие.

Мозъкът е необходимо да почива, след прекъсване в умствената дейност най-добре работи творческото мислене, по-лесно приемаме решения, започваме да получаваме удоволствие от своята дейност.

Не оставяме мозъка да се възстанови

Мозъкът има два основни режима на работа. Първият е насочен към действия. Благодарение на него се концентрираме върху задачи, решаваме проблеми, обработваме входящата информация.

Задействан е, когато работим, гледаме телевизия, разглеждаме снимки в социалните мрежи или някак взаимодействаме с информацията.

Освен това съществува мрежа на пасивен режим на работа на мозъка. Включва се, когато бездействаме, съзерцаваме това, което е около нас или се потапяме в себе си.

Ако сте чели книга и внезапно сте забелязали, че не помните последните две страници, това означава, че се е включил пасивния режим и сте се замислили за странични неща.

В такова състояние можем да се намираме с часове, например, по време на разходка в гората.

Пасивната система е необходимо да се задейства всеки ден, тъй като помага на мозъка да се възстанови. Благодарение на тази пасивна система консолидираме информацията, разбираме какво се случва в живота ни. Свързва се с доброто настроение и общо състояние, както и с креативността.

Благодарение на пасивната система за работа на мозъка идват спонтанните решения на проблеми, които не са ни се отдавали, докато не сме се разсеяли. По данни от изследванията, при писатели и физици най-малко 30% от творческите идеи възникват, когато са заети с нещо, не са свързани с работа.

Освен това пасивната система играе важна роля във формирането на спомени. Това активно се случва преди заспиване.

Как да си организираме разпускане на ума

Почивките трябва да се по няколко пъти на ден. Препоръчва се да почиваме приблизително на всеки 90 минути или когато започнем да чувстваме изтощение, не може да се концентрираме и зацикляме в работата.

Най-важното е да престанем да мислим, че отдихът е лукс, който намалява продуктивността.

Заемете се с нещо, което не изисква умствени усилия

Миене на съдове, работа в градината, разходка, почистване и прочие подобни видове дейности – благодатна почва за активизиране на пасивната система на работа на мозъка.

Обикновено ни е съвестно да безделничим и да витаем в облаците, а по време на такива дейности можем мислено да си отпочинем.

Оставете мобилния телефон настрани

Повечето хора вземат телефона в ръка просто от скука, но този навик ги лишава от възможност да разпуснат. Опитайте да оставите телефона някъде по-далече от вас. Най-вероятно това първоначално няма да ви е приятно, но скоро ще започнете да обръщате внимание на околния свят или ще се потопите в мислите си.

По-често сред природата

Разходката в парка възстановява по-добре, отколкото из градските улици. В градска среда постоянно ни заобикалят разсейващи фактори – шумът от обществения транспорт, автомобилите, гласовете на другите хора. А пеенето на птици, шумоленето на листата и другите природни звуци, напротив, действат успокояващо. В такива условия е по-лесно да се отпуснем и да се оставим на своите мисли.

Забелязвайте настоящия момент

Опитайте да се съсредоточите върху различните мускули на тялото. Отделяйте на всеки мускул по 10-15 секунди. Или всеки път, когато пиете нещо, обръщайте внимание на вкусовете и усещанията. Такива действия са малък отдих за мозъка.