Днес осъзнаваме, че здравето пряко зависи от начина на хранене.

Препоръките на специалисти в областта на храненето през последните години претърпяха съществени изменения, тъй като еволюираха научните представи за свойства и ползите от много храни.

Експертите единодушно призовават да ядем, колкото се може повече пълноценни източници на белтъци, мазнини, въглехидрати и разнообразни нутриенти.

Човешкият организъм е много чувствителен на въздействието на химическите вещества в храната, водата, въздуха и се отблагодарява, ако се ограничат негативните фактори.

Колкото по-малко токсични вещества в храната, толкова по-леко функционира черния дроб и други органи и системи.

Съществуват още няколко препоръки на диетолози.

Съветват да се избягват:

• Мазно;
• Пържено;
• Прекалено много сол и подправки;

В допълнение към тези хранителни правила е препоръчително да вземем на въоръжение още няколко.

Ако ги изпълним ще предотвратим множество заболявания, ще запазим и подобрим здравето си, а това означава и да удължим живота си.

Повече фибри, по-малко калории

Препоръчително е да похапваме повече храни, богати на фибри и да ограничаваме калориите.

За тази цел трябва да увеличим:

• Плодове и зеленчуци;
• Бобови и семена;

Храни с високо съдържание на растителни влакна, например, зеле, сушени сливи, цвекло и т.н., които поддържат чревната моторика.

Оптималното функциониране на този орган е много важно за цялостното ни здраве.

При лениви черва се натрупват токсични вещества в организма, което се отразява крайно неблагоприятно на здравето.

Месо и млечни продукти

Умерената консумация на месо и млечни продукти спомага за подобряване функцията на имунната и хормоналната система.

Проблемът е, че някои токсични химически вещества, влияещи на синтеза на хормони на щитовидната жлеза и на синтеза на антитела, са концентрирани в мазнините, съдържащи се в месото и млякото.

• Не трябва напълно да се изключват месните продукти, но с количествата трябва да се внимава;
• Освен това следва да се има предвид, че месото с апетитна коричка, приготвено на грил, е възможно да предизвика онкологични заболявания;

Що се отнася до млечните продукти, макар и вкусни, те могат да са опасни за някои хора, които страдат от непоносимост към лактоза.

Ако след ядене на сирене, прясно мляко и т.н. се появяват болки в стомаха, запек, метеоризъм или други неприятни симптоми, е по-добре да не се консумират изобщо млечни продукти.

• Алтернатива са соево сирене, крем от ядки, сладолед и т.н.;
• При симптоми на непоносимост към мляко, но ако ви е трудно да се ограничите от любимите лакомства, трябва да се консултирате с лекар.

Изписва се препаратът лактаза, който трябва да се приема в случай на хранителни нарушения.

Колкото по-обикновена храна, толкова по-пълноценно хранене

Не трябва да се водим по рекламите и да купуваме храни с красиви, но измамни надписи „0 калории“, „Без захар“ и т.н.

В тези продукти обикновено се крият вредни хранителни добавки и основните съставки невинаги могат да бъдат наречени полезни.

Съществува огромен брой натурални източници на белтъци, мазнини и въглехидрати, които се съдържат в зеленчуци, плодове, риба, пълнозърнести храни и т.н.

Всъщност, именно те са най-здравословната храна.

Растителни масла и профилактика на заболявания

Нерафинираните растителни масла са много добър източник на полезни мазнини, за разлика от хидрогенизираните растителни масла, използвани в повечето пакетирани хранителни продукти.