Днес осъзнаваме, че здравето пряко зависи от начина на хранене.
Препоръките на специалисти в областта на храненето през последните години претърпяха съществени изменения, тъй като еволюираха научните представи за свойства и ползите от много храни.
Експертите единодушно призовават да ядем, колкото се може повече пълноценни източници на белтъци, мазнини, въглехидрати и разнообразни нутриенти.
Човешкият организъм е много чувствителен на въздействието на химическите вещества в храната, водата, въздуха и се отблагодарява, ако се ограничат негативните фактори.
Колкото по-малко токсични вещества в храната, толкова по-леко функционира черния дроб и други органи и системи.
Съществуват още няколко препоръки на диетолози.
Съветват да се избягват:
• Мазно;
• Пържено;
• Прекалено много сол и подправки;
В допълнение към тези хранителни правила е препоръчително да вземем на въоръжение още няколко.
Ако ги изпълним ще предотвратим множество заболявания, ще запазим и подобрим здравето си, а това означава и да удължим живота си.
Повече фибри, по-малко калории
Препоръчително е да похапваме повече храни, богати на фибри и да ограничаваме калориите.
За тази цел трябва да увеличим:
• Плодове и зеленчуци;
• Бобови и семена;
Храни с високо съдържание на растителни влакна, например, зеле, сушени сливи, цвекло и т.н., които поддържат чревната моторика.
Оптималното функциониране на този орган е много важно за цялостното ни здраве.
При лениви черва се натрупват токсични вещества в организма, което се отразява крайно неблагоприятно на здравето.
Месо и млечни продукти
Умерената консумация на месо и млечни продукти спомага за подобряване функцията на имунната и хормоналната система.
Проблемът е, че някои токсични химически вещества, влияещи на синтеза на хормони на щитовидната жлеза и на синтеза на антитела, са концентрирани в мазнините, съдържащи се в месото и млякото.
• Не трябва напълно да се изключват месните продукти, но с количествата трябва да се внимава;
• Освен това следва да се има предвид, че месото с апетитна коричка, приготвено на грил, е възможно да предизвика онкологични заболявания;
Що се отнася до млечните продукти, макар и вкусни, те могат да са опасни за някои хора, които страдат от непоносимост към лактоза.
Ако след ядене на сирене, прясно мляко и т.н. се появяват болки в стомаха, запек, метеоризъм или други неприятни симптоми, е по-добре да не се консумират изобщо млечни продукти.
• Алтернатива са соево сирене, крем от ядки, сладолед и т.н.;
• При симптоми на непоносимост към мляко, но ако ви е трудно да се ограничите от любимите лакомства, трябва да се консултирате с лекар.
Изписва се препаратът лактаза, който трябва да се приема в случай на хранителни нарушения.
Колкото по-обикновена храна, толкова по-пълноценно хранене
Не трябва да се водим по рекламите и да купуваме храни с красиви, но измамни надписи „0 калории“, „Без захар“ и т.н.
В тези продукти обикновено се крият вредни хранителни добавки и основните съставки невинаги могат да бъдат наречени полезни.
Съществува огромен брой натурални източници на белтъци, мазнини и въглехидрати, които се съдържат в зеленчуци, плодове, риба, пълнозърнести храни и т.н.
Всъщност, именно те са най-здравословната храна.
Растителни масла и профилактика на заболявания
Нерафинираните растителни масла са много добър източник на полезни мазнини, за разлика от хидрогенизираните растителни масла, използвани в повечето пакетирани хранителни продукти.