Всяка жена мечтае за идеален маникюр, който не е нужно да си прави всеки ден. Съвременните технологии и новите материали позволиха на милиони жени да се сдобият със своя идеален ежедневен маникюр чрез трайни и дълготрайни покрития с гел лак.

Салоните, в които правят маникюр се увеличиха значително през последните години, но едновременно с това се появи и проблем – алергия към гел лак и към изкуствени нокти.

Колко е опасна тази реакция към лака за нокти и как да се справим

Епидемия от алергия към гел лак

Нарастването на популярността на трайния маникюр, използването на различни покрития, втвърдяващи се на УВ или на ЛЕД лампи, предизвика сериозно безпокойство сред дерматолозите.

Дори пуснаха и предупреждение, че химикалите в състава на съвременните средства за нокти предизвикват епидемия от алергии към гел лаковете в много държави по света.

Изследване от 2017 г., проведено от Британската асоциация на дерматолозите, показа, че алергичните реакции могат да възникнат към все още невтвърдените, тоест влажни, вещества от лака, които влизат в контакт с кожата.

Това може да доведе до значително отслабване на ноктите или силен обрив, който не е локализиран само до връхчетата на пръстите, но може да възникне и по други места, които са били в съприкосновение с ноктите.

В изследването е анализирано въздействието на 3 типа маникюр – акрилови нокти, гел лак и гел нокти.

Анализирани са данни от над 4900 души от 13 британски и ирландски дерматологични клиники. Участниците са проверени по отношение на алергия към метакрилат.

Установено е, че 1,5% от тях са дали положителен резултат към 2-хидроксиетилметакрилат /2-HEMA/ - най-разпространеният метакрилат, предизвикващ алергична сенсибилизация. 2,4% дават положителен резултат най-малко към един тип метакрилат.

Учените също стигат до заключението, че страдащите от подобен тип алергии са основно жени – 93%, което е свързано с използването на съвременни покрития за нокти, както и изкуствени такива.

От 742 участнички при 19% се наблюдавали неблагоприятни последствия от изграждането на нокти с акрил, а при 16% от изграждането на нокти с гел.

Алергията към гел лак се проявявала в различни форми – от леки до тежки.

Алергия към гел лак – какво може да се направи

Резултатите може и да изглеждат незначителни, но те са подкрепени от отделни проучвания, проведени от Британската асоциация на дерматолозите.

Според резултатите, алергичните реакции включвали увреждане на ноктите и алергичен дерматит – сърбеж и отоци на ръцете, на клепачите, бузите и шията. Също се установявали и проблеми с дишането.

Много е важно жените да знаят, че е възможно да развият алергия към изкуствени нокти. Освен това много от тях с такива алергии не получават правилна диагноза, тъй като вероятно не свързват своите симптоми с ноктите, особено ако възникнат на други участъци на тялото.

Ако възникне алергия към гел лак – какво може да се направи? Важно е лекарят правилно да определи диагнозата, за да може в бъдеще да се избягва контакт с алергена.

Диагностиката е важна, тъй като развитието на алергия към химически вещества може да има пожизнени последствия по отношение на провеждане на дентални процедури и операции, тъй като тези съединения се използват широко не само за маникюр.

Случаите на алергии към метакрилат продължават да се увеличават, но много лекари не знаят за този проблем, и тези химически вещества не се включват в диагностичните програми.

Днес вече се препоръчва всички дерматолози редовно да изследват жени с характерни оплаквания за наличие на алергия към метакрилат.

Маникюр у дома

Получените данни се отнасят и за домашния маникюр. Лекари призовават жените да са внимателни при използване на домашни прибори за ноктопластика и за нанасяне на гел лак.

Ако се използват такива средства, трябва да се уверим предварително, че сме си закупили УВ-лампата, която е най-подходяща за втвърдяване на тази разновидност.

Използването на неподходяща лампа може да означава, че гел лакът няма да се втвърди както трябва, а това повишава вероятността от алергия.

Освен това трябва да се избягва директен контакт на кожата с лак за нокти с метакрилат.