Когато всичко е толкова наред, че да бъде истина, се налага да лъжем, в противен случай околните ще си помислят, че лъжем.

Резултатите от изследванията, проведено от трима психолози от Израел и САЩ, са публикувани в рецензирано списание за психология.

За да изглеждаме много успешни, се принуждаваме да лъжем

Много хора са толкова загрижени за своята репутация в очите на другите, че желанието да изглеждаме честни може да не надделее над желанието да бъдем честни в действителност. И това е дори в ситуации, когато лъжата може да ни струва пари.

Когато всичко ни се получава с голяма лекота, предусещаме недоверие от страна на околните и затова предпочитаме да излъжем, вместо да кажем истината и да изглеждаме като егоистични измамници.

До тези заключения се достига въз основа на резултатите от серия експерименти с участие на израелски юристи и студенти, а също и онлайн-участници от САЩ и Великобритания.

Например, в един от експериментите вземат участие 115 адвокати, които били помолени да се представи сценарий, съгласно който се съобщава на клиента, че ще трябва да им плати за от 60 до 90 часа работа.

Адвокатът работи в офис и клиентът не може да узнае колко работа всъщност е свършена за него. Едната половина от адвокатите казват, че подготовката за едно дело им отнема около 60 часа, а на други – 90 часа.

След това учените ги попитали за колко часа работа ще поискат заплащане от клиентите. От тези, които се подготвят за 60 часа, 17% предпочитат да излъжат клиента, посочвайки повече часове, отколкото са в действителност.

Адвокати показват дали лъжем повече, когато имаме късмет

Когато участниците били помолени да обяснят тяхното поведение, някои нарочно подценяват своя принос като адвокати и казват, че са постъпили така, защото се боят, клиентите да не помислят, че ги лъжат за количеството свършена работа.

Самите адвокати смятат, че повечето хора си мислят, че юристите обикновено лъжат колко работа всъщност са свършили.

У нас адвокатите нямат подобни проблеми с убеждаването на клиентите – има си тарифа за минималните адвокатски възнаграждения и колкото пише там, толкова, обикновено се плаща във връзка с материалния интерес или сложността на делото.

Получените резултати изглеждат иронично или нелогично, но все от нас най-вероятно ще си спомни момент в живота, в който е лъгал, за да изглежда, че казва истината.