В нормално състояние размерът на възлите не трябва да надвишава 8 мм. Ако показателят е над тази стойност, това означава, че в организма се е появило огнище на възпаление.

Това се обяснява от основната функция, която изпълнява лимфната система – защита от появили се микроби, бактерии и токсини, и тяхното унищожение с помощта на специфичните клетки – макрофаги.

Това е специфична бариера между здравето на човека и въздействието на неблагоприятни фактори.

Възпалението е възможно да бъде както само от едната страна, така и от двете. Най-често се съпровожда със следните допълнителни симптоми:

• Обща слабост;
• Болезнени усещания при палпация и преглъщане;
• Покачване на температурата;
• Главоболие;
• Зачервяване на кожата в близост до възела и отичане;
• Понякога се образува и гнойни обриви;

Причини за увеличаване на лимфните възли зад ушите

Ако се наблюдава локално увеличение и уплътняване, често това означава, че огнището, което го предизвиква се намира някъде наблизо. Най-разпространени причини за подобни реакции са:

1. Наличие на аденовирусна инфекция;
2. Тонзилит, фарингит;
3. Локални инфекции;
4. Сърбежът, беленето на кожата и паренето е възможно да сигнализират за микотична инфекия;
5. Ако лимфната система дава признаци за себе си и на шията, това вероятно е проявление на рубеола;
6. Ангина или отит, съпровождащи се с покачване на температурата и болезнени усещания;
7. Алергичен дерматит;
8. Прием на някои медицински препарати;
9. Вирусна екзантема;
10. ХИВ, сифилис и туберкулоза;

В никакъв случай не трябва да предприемате самолечение, дори ако на пръв поглед причината за патологичния процес е ясна. Проблемите с лимфната система могат да свидетелстват за по-сериозни патологии.

Увеличени лимфни възли зад ухото на дете – какво да правим?

Ако забележите, че на детето го боли ухото и са увеличени лимфните му възли в близост. При излекуването му подпухналостта му минава сама.

Болката при палпация може да бъде признак на лимфаденит. Значителното увеличаване на размерите – до 3-4 см, почти пълната неподвижност и плътност на възлите при палпация, а също и тяхното съединяване с близките тъкани дава повод да се заподозре раково заболяване.

При всеки от тези симптоми незабавно трябва да се потърси педиатър, който прави първичен преглед и назначава пълна кръвна картина, която в този случай е най-информативна, определя характерът на патологичните процеси – възпалителен инфекциозен или злокачествен.

След това детето ви може да бъде насочено за лечение и консултация към друг специалист – отоларинголог, онколог и т.н.
Понякога за уточняване на диагнозата се извършва компютърна томография, рентгенография, биопсия или пункция за лабораторно изследване на съдържимото във възела.

Профилактика, лечение, консултация с онколог по въпроса с увеличените лимфни възли

Допълнителна симптоматика е прекомерното изпотяване нощем, намаляване на апетита и на телесната маса, нарушения във функцията на дихателната и храносмилателните системи, световъртеж.

За да се избегне съответното заболяване е необходимо да са известни факторите, които увеличават риска от неговата поява:

• Заразяване с вирусната инфекция Епщейн-Бар, системни заболявания, понижаващи способността на имунната система да се справя с патогенните елементи;
• Постоянно въздействие на вещества от канцерогенен характер – пестициди, хербициди;
• Генетична предразположеност – увеличава възприемчивостта към развитие на мутации;
• В рисковата група влизат хора в млада и напреднала възраст, тъй като при тях протича физиологично преустройство на имунитета;
• Късното раждане може пък да доведе до нарушаване на функцията на лимфната тъкан.