Електронните цигари съдържат 10 пъти повече канцерогенни агенти, спрямо редовния тютюн, съобщиха японски учени на база последните проучвания. Излиза че устройствата, които всички купуваха с бесни темпове, са по-вредни от нормалното пушене?

Електронните цигари стават все по-популярни в цял свят, особено сред младите хора. Дизайнът им е много прост, пръчка, в която има ароматизирана течност със съдържание на никотин, която при нагряване се вдишва досущ като истинските цигари, но просто не оставя дим след себе си.

Японското здравно министерство заяви, че е направило експеримент с няколко различни марки от никотиновата течност и във всички от тях са открити канцерогенните вещества формалдехид и ацеталдехид.

Формалдехидът, вещество, което е в състава на строителните материали, в дима от горските пожари, в изгорелите газове на автомобилите и дима от обикновените цигари, се появява и в електронните цигари. При това в количества до 10 пъти по-високи спрямо обикновени канцерогени, които са в състава на цигарите.

В момента правителството на Япония взема сериозни мерки срещу т.нар. е-цигари, защото на тях се гледа като на сериозна заплаха. Служител от японското министерство казва: "Вие ги смятате електронните цигари за по-безопасни, но защо? Те нямат нищо общо с обикновения тютюн, напротив, по-вредни са."

През август Световната здравна организация призова всички правителства да спрат продажбата на електронни цигари на малолетни лица, защото те представляват сериозна заплаха както за тях, така и за неродените бебета и всички млади хора.

Въпреки оскъдната информация, различни организации твърдят, че трябва да се забранят нашумелите устройства, особено що се отнася до бременни жени и непълнолетни.

По техните думи, тези нови цигари са много вредни и могат да предизвикат различни заболявания както и дългосрочни последици за здравето на мозъка.

Здравният орган към ООН също казва, че е-цигарите трябва да бъдат спрени от продажба. Американските здравни власти съобщиха по-рано тази година, че броят на младите хора там, които са опитали електронната цигара, се е утроил през периода 2011-2013.

Повече от четвърт милион млади хора, които никога не са пушили цигара, сега използват електронна цигара, казаха американските центрове за превенция миналата година.

Разбира се, привържениците на тези устройства казват, че те са безопасни и са много по-добра алтернатива спрямо стандартния тютюн, чийто букет от токсични химикали и газове може да причини рак, сърдечни заболявания, инсулти и т.н., а и освен това нормалните цигари са водещата причина за смърт в много страни.

Опонентите на тази теза казват, че хората, използващи тези устройства, нямат база за сравнение, тъй като ги употребяват само няколко години и никой не може да определи с точна яснота какви ще са последиците за тяхното здраве в един по-широк интервал от време.

Големите тютюневи компании се състезават, кой ще приобщи към организацията си по-бързо производителите на е-цигари, като по този начин образуват един огромен, лавинообразен пазар, базиращ се на около 3 милиарда щатски долара.

Разбира се, монетата винаги има 2 страни и никой не може да каже със сигурност кой е прав и кой крив, защото както споменахме това е борба за милиарди долари, която индустрията всеки ден води, докато ние просто си обсъждаме, кое е по-вредно.

Вероятно след години ще има повече яснота по всички тези въпроси, а може би е-цигарите са просто като всяко чудо за 3 дни, кой знае? Едно е сигурно - най-облагодетелствани са тези, които изобщо не пушат, без значение стандартни или електронни цигари.