От УМБАЛСМ Пирогов от неделя, 19 юли, започват да правят PCR тестове за пътуващите в чужбина, съобщават от лечебното заведение, като ще се издава и сертификат на английски език, каквото е изискването за влизане в Гърция и в редица други държави.

И от Пирогов се включват в сертификатите от PCR за чужбина

Планира се проби за изследване да се взимат сутринта от 8 до 10 часа, като резултатите могат да бъдат получени на следващия ден между 12 и 13 часа от централната регистратура, посочват от лечебното заведение.

Пробите, които са взети преди 10 часа, се обработват в лаборатория, която е сертифицирана, и е включена в заповедта на здравния министър за определяне на референтните лаборатории.

Съгласно предходно съобщение на външно министерство, за влизане в Гърция само сертификати от лаборатории, включени в заповедта, се признават.

Ако бъде представен сертификат от друга лаборатория, съответния гражданин ще бъде върнат.

До мярката гръцките власти прибягнаха, след като бе разпространена информация по медии в южната ни съседка, че на Кулата се продавали фалшиви сертификати от отрицателни PCR тестове на английски за 40 евро, каквото е изискването, и с тях се преминала границата.

Копие от лична карта или международен паспорт за изследването

За да бъде взета проба за изследване, е необходимо тези, които желаят да представят копие на лична карта. Ако се прави тест на дете, то следва да се представи копие на международния паспорт.

От лечебното заведение уточняват, че не се налага специална подготовка за провеждане на изследването, няма изискване за ограничаване или преустановяване консумацията на определени храни и напитки.

Цената на PCR тестове варира, в зависимост от това колко души едновременно се тестват. Ако е индивидуално, то тогава е 100 лв., за двойки няма отстъпки цената е 200 лв.

Предвидена е такава за семейства – тричленно семейство плаща за 3 теста 270 лв. За тестове за 4-членно семейство цената е 360 лв. или отново по 90 лв. на PCR тест.

От лечебното заведение не съобщават какъв е капацитетът за такива тестове и изготвяне на сертификати и колко може да обработи референтната лаборатория за деня.