Американски лекари съвсем неочаквано се превърнаха в свидетели на уникална генетична аномалия, която в научния свят носи названието „човешка химера“.

Млада двойка, живееща във Вашингтон, била обезпокоена от факта, че кръвната група на сина им не съвпадала с тази на родителите.

Дете било дългоочаквано за двамата партньори, тъй като се лекували дълго от безплодие и за забременяването се осъществило посредством метода ин витро.

Родителите подозрели, че е възможно в клиниката просто да са объркали спермата. Макар и лекарите да твърдели, че не са допуснали никаква грешка, младата двойка продължила с разследването какво точно се е случило.

За да се ориентират в обърканата ситуация обезпокоените родители се обърнали към специалиста по генетика Бари Стару от Стандфордския университет.

Впоследствие 34-годишният мъж дал ДНК проба за анализ, от която разбрал, че изобщо не е баща на своето дете, а негов чичо. Гените съвпадали само с 10%.

Но с това шокът не приключил – истинският баща на детето, по предположение на лекарите, се оказал човек, който никога не се е раждал.

Мъжът имал брат-близнак, който умрял още в утробата на неговата майка.

По време на проведените след това изследвания се установило, че в спермата и слюнката на оцелелия близнак се съдържат 2 различни генетични набора, което било доказателство, че той е генетична химера.

Смята се, че практически всяка 8-ма бременност започва като развитие на няколко плода, а впоследствие един от тях „поглъща“ другите, включително и техният генетичен материал, който съществува в клетките на човека в зряла възраст паралелно. Това явление се нарича тетрагаметен химеризъм.

Явлението „човешка химера“ е голяма рядкост. Най-често, дори и ако подобен обмен на гени се случва в майчината утроба, то това така и не става известно.

Но е регистриран случай преди 13 години, когато се оказало, че жена не е биологична майка на своето дете, а негова леля.

Специалистите предполагат, че в бъдеще подобни случаи могат да зачестят, поради широкото разпространение на изкуственото оплождане.

Да припомним, че през юни стана известно, че ООН реши да въведе тест за бащинство за миротворците в горещите точки.

Това се дължи на факта, че множество разследвания разкриват факти за извършено сексуално насилие от миротворците над местните жителки в зоните на конфликтите.

Вътрешните разследвания показват, че много деца, родени в местата на провеждане на омиротворяващите мисии са били заченати чрез насилие над местните жени.

Решението за необходимостта от провеждане на ДНК тестове ще се взема самостоятелно от страната, изпращаща миротворци в съответната мисия на ООН. В този случай ще се отчитат конкретните случаи.

Но медии във Великобритания отбелязват, че тази практика едва ли ще е възможно да стане задължителна. Миротворците, чието бащинство се установи, е възможно да бъдат вкарани в затвора или да бъдат задължени да заплащат издръжка, в съответствие в законите на страната, в която е било родено детето.

Точният брой деца, родени от военни , участващи в миротворческите мисии на ООН не се съобщава. Известно е само, че към настоящия момент в горещите точки се намират повече от 125 хиляди войници.

В първите дни на юни тази година до медиите достигна доклад, който предизвика огромен скандал, съгласно който военните предлагали на местните жени бижута, мобилни телефони, дрехи, храна в замяна на сексуален контакт с тях.